NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek pomarańczowy z kremem budyniowym

„I wreszcie przyszedł czas na wykonanie mazurka. Tym razem padło na pyszny mazurek pomarańczowy przekładany kremem budyniowym. Prosty w przygotowaniu, a dzięki użyciu ciasta francuskiego również dość szybki. Można go przygotować nawet w ostatniej chwili”

Mazurek pomarańczowy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 15 cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 czubate łyżki cukru
  • ½ kostki masła

 Mazurek pomarańczowy z kremem budyniowym

Wykonanie:

  1. Ciasto francuskie przekroić na 3 równe części, tak aby powstały prostokąty. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220oC przez około 15 - 20 minut.
  2. Po upieczeniu odstawić ciasto do wystygnięcia.
  3. Budyń, cukier waniliowy, żółtko oraz cukier wymieszać w pół szklance mleka. Resztę mleka zagotować.
  4. Do gotującego się mleka wlać wymieszane składniki. Intensywnie mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
  5. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji kremu.
  6. Pierwszy prostokąt ciasta posmarować 3 łyżkami dżemu pomarańczowego. Wylać na to połowę masy budyniowej. Przykryć drugim prostokątem, przesmarować dżemem a następnie kremem. Na górze ułożyć ostatnią warstwę ciasta i udekorować według uznania.

mazurek na wielkanoc, mazurek wielkanocny, przepis na mazurek, mazurek pomarańczowy

środa, 20 kwietnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/20 13:53:06
fajnie wygląda :) mniam!
-
2011/04/20 14:41:46
Pomarańczowy ? to coś dla mnie :)
-
2011/04/20 16:17:20
O, z ciasta francuskiego! Fajny!:)
-
2011/04/26 14:33:54
Pyszności - piękności :)
-
2013/03/21 22:03:16
Ale super mazurek. Wygląda tak delikatnie i pysznie.