NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pascha

„Pascha jest tradycyjnym rosyjskim deserem wielkanocnym z twarogu lub mleka, śmietany oraz masła. Zwykle dodaje się do niej też żółtka, cukier, wanilię i bakalie. Podaje się ją w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. Zazwyczaj jest bardzo słodka. W Rosji przyrządza się ją wyłącznie na Wielkanoc. Przepis pochodzi z książeczki Wielkanoc 2011”

Pascha

Składniki:

  • 1 kg świeżego tłustego dobrze odciśniętego twarogu
  • 5 żółtek
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 300 g cukru
  • aromat waniliowy
  • 200 g bakalii (rodzynek, śliwek, migdałów, orzechów, żurawiny)

Pascha wielkanocna

Wykonanie:

  1. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 2 minutach odcedzić. Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać.
  2. Twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić dwukrotnie. Żółtka przełożyć do garnka, wsypać cukier i utrzeć na puszysty krem. Dalej ucierając, powoli dolać śmietankę i ogrzewać na średnim ogniu niemal do zagotowania (jednak nie gotować).
  3. Gorącą mieszankę zestawić z ognia. Dalej ucierając, dodać masło i twaróg oraz zapach waniliowy. Na koniec dołożyć posiekane orzechy, migdały oraz bakalie. Dokładnie wymieszać.
  4. Czystą (najlepiej nieużywaną) doniczkę z otworkiem wyłożyć gazą. Wlać przygotowaną masę, odcisnąć. Zwisającymi brzegami gazy przykryć wierzch masy serowej. Na tym ułożyć mały talerzyk i obciążyć go, ustawiając na nim słoik z wodą. Wstawić do lodówki i pozostawić na całą noc.
  5. Następnego dnia paschę wytrząsnąć na talerz, usunąć gazę. Deser przybrać świeżymi owocami.

Pascha wanliowa z bakaliami

wtorek, 26 kwietnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Mini bezy wielkanocne

    Składniki: Bezy: 4 białka 250 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu Krem: 500 ml smietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej 2 łyżki cukru pudr

  • Babka wielkanocna - Fale Dunaju

    Składniki: Baka wielkanocna: 300 g masła 300 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao

  • Wielkanocne muffinki szpinakowe

    Składniki na ok. 24 szt.: Ciasto: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 1/3 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki

Komentarze
2011/04/26 11:50:25
muszę w końcu tę paschę zrobić, wygląda smakowicie!
-
2011/04/26 17:27:27
Wspaniale Ci wyszła! :)