NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet drobiowy

 „Pasztet drobiowy w cieście doskonale nadaje się na wielkanocny stół. Jest bardzo delikatny w smaku, a pistacje nadają mu wyjątkowego charakteru. Warto poświecić troszkę czasu i przygotować taki smakołyk. Taki domowy pasztet jest wspaniały zarówno na święta jak i na co dzień”

Pasztet drobiowy

 Składniki:

Pasztet drobiowy:

  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 kg udźca indyka
  • 150 g marchwi
  • 100 g pietruszki
  • listek laurowy
  • po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 200 g polędwicy wędzonej
  • 200 g cebuli
  • 400 g wątróbek drobiowych
  • ½ szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 30 ml białego wina
  • 100 g pistacji (opcjonalnie)
  • 250 g pieczarek
  • olej
  • mielony imbir
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • surowe żółtko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny

Wierzch:

  • 1 białko

Pasztet drobiowy w cieście, domowy pasztet drobiowy, pasztet drobiowy pieczony, pasztet drobiowy

Wykonanie:

Pasztet drobiowy:

  1. Mięso z kurczaka i z indyka, marchew, pietruszkę oczyścić i umyć. Razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu gotować na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała.
  2. Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem, odstawić.
  3. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawić całość do ostygnięcia.
  4. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Dodać wątróbkę z mlekiem i razem smażyć kilka minut.
  5. Pistacje obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem i gotować przez 1 minutę. Następnie przepłukać zimną wodą.
  6. Ostudzone mięso obrać z kości i przepuścić dwa razy przez maszynkę razem z warzywami z wywaru, wątróbką, cebulą i pieczarkami.
  7. Do masy wbić jajka, dodać śmietanę, pokrojoną w drobną kosteczkę polędwicę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę, majeranek, sól, pieprz. Na końcu wlać wino, wymieszać (najlepiej ręką), sprawdzić smak i konsystencję (w razie potrzeby dodać troszkę wywaru mięsnego).

Ciasto:

  1. Mąkę posiekać z margaryną i proszkiem do pieczenia. Kiedy powstaną grudki, dodać żółtko i śmietanę oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować.
  2. Wylepić spód i brzegi natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy keksowej. Wypełnić masą pasztetową.
  3. Z resztek ciasta wyciąć paski i zrobić kratkę na powierzchni pasztetu.

Wierzch:

  1. Ciasto ułożone na wierzchu pasztetu posmarować roztrzepanym białkiem.
  2. Wstawić pasztet do rozgrzanego do temperatury 190oC piekarnika i piec przez około 45 minut.

Pasztet wielkanocny, pasztet na wielkanoc, pasztet domowy, pasztet mięsny, przepis na pasztet, pasztet z indyka, pasztet z drobiu, pasztte drobiowy

środa, 06 kwietnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/06 09:21:48
Piękny!
-
2011/04/06 14:54:23
Wygląda na prawdę imponująco:)
-
2011/04/06 17:11:01
Mniam, zjadłabym. Ja jeszcze sama nie robilam,a przymierzam się już długo.
-
2011/04/06 22:45:44
Robi wrazenie. Na prawde piekny!