NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada z indyka

„Taka rolada z indyka z ziołami i żółtym serem doskonale nadaje się na świąteczny przysmak. Farsz z dodatkiem sera żółtego i ziół nadaje pieczeni wyrazistego smaku. Rolada bardzo ładnie się prezentuje. Możemy ją podawać zarówno w święta jak i na co dzień”

Rolada z indyka

Składniki:

  • 1 kg mięsa z indyka na pieczeń rozkrojonego na płat
  • 300 g sera żółtego
  • 1 pęczek cebuli ze szczypiorem
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 surowe białko
  • 6 łyżek oleju
  • 200 ml białego wina
  • 2 marchewki
  • 300 ml esencjonalnego wywaru mięsnego
  • sól, pieprz

rolada z indyka przepis, nadziewana rolada z indyka, rolada z drobiu

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220oC. Ser zetrzeć. Cebulę ze szczypiorem oczyścić, pokroić w krążki. Pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać. Wymieszać z cebulką (oprócz 1 łyżki), serem i białkiem, doprawić solą i pieprzem.
  2. Mięso umyć, osuszyć, rozłożyć, posmarować połową masy serowo0ziołowej, zwinąć. Można związać bawełnianą nicią. Roladę włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, obsmażyć ze wszystkich stron. pod koniec wlać wino.
  3. Marchewki obrać, pokroić na plastry, wymieszać z odłożoną cebulką. Roladę przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia, wlać sos ze smażenia, dodać marchew, wlać mięsny wywar. Wstawić do piekarnika, piec około 90 minut. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Krótko przed końcem pieczenia mięso posmarować resztą masy serowo-ziołowej, chwilę zapiekać.
  4. Roladę wyjąć z piekarnika, poczekać aż lekko ostygnie, pokroić na plasterki.

rolada z drobiu, rolada z indyka, faszerowana rolada z indyka

poniedziałek, 11 kwietnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Pieczeń z łopatki

    „Pieczeń z łopatki przygotowana w nieco świątecznej odsłonie – z dodatkiem suszonych moreli. Zamiast moreli możemy dodać suszone śliwki lub suszoną

  • Pasztet domowy

    „Domowy pasztet świąteczny z dodatkiem suszonych śliwek. Przygotowany z różnych rodzajów mięsa: łopatki, boczku, udźca i wątróbki. Na zdjęciu widać już ty

  • Pieczeń wieprzowa

    „Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez domowych wędlin i pieczeni. Dlatego też dzisiaj przepis na prostą pieczeń z mięsa z dodatkiem w

Komentarze
2011/04/12 12:57:35
Wspaniała, nie ma to jak swojskie mięsko :)
-
2011/04/14 14:31:01
Smakowicie wygląda