NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na zimno

„Sernik na zimno, którego słodka tajemnica tkwi w spodzie przygotowanym z chrupiących płatków. Chociaż wymaga nieco zręczności i wprawy przy dokładnym wyłożeniu płatkami tortownicy to i tak opłaca się go zrobić. Efekt jest zachwycający, a jak wiadomo bez dobrego sernika nie ma prawdziwych świąt. Sernik ten  jest pyszny, bardzo lekki i delikatny w smaku. Owoce nadają mu dodatkowo świeżości i apetyczności”

Sernik na zimno

Składniki:

Spód:

  • 250 g płatków corn flakes
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 łyżek płynnego miodu

Masa serowa:

  • 500 g kremowego sera np. Philadelphia
  • 200 g jogurtu naturalnego lub waniliowego
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 2 cytryn
  • 10 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki 

Wierzch:

  • 1 brzoskwinia
  • 4 duże truskawki
  • 1 łyżka czarnej porzeczki

 Sernik na zimno z truskawkami, sernik na zimno z twarogu

Wykonanie:

Spód:

  1. Płatki przełożyć do woreczka z mocnej folii, rozdrobnić wałkiem do ciasta (na jak najmniejsze kawałeczki).
  2. Płatki przesypać do miski, dodać bardzo miękkie masło i miód, zagnieść rękoma.
  3. Masą wykleić spód i boki tortownicy (o średnicy 24 cm), docisnąć i wygładzić łyżką namoczoną w wodzie. Gdy praca z masą okaże się zbyt trudna, należy ją najpierw przełożyć do zamrażarki na około 15 minut aby nieco stężała, a następnie wylepiać nią tortownicę.
  4. Przełożyć tortownicę do zamrażarki na minimum 20 minut.

Masa serowa:

  1. Serek wymieszać z jogurtem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  2. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody, a następnie wymieszać z kilkoma łyżkami masy. Dodać do reszty masy serowej, dokładnie wymieszać.
  3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  4. Masę serową wyłożyć na spód z płatków, wygładzić.
  5. Sernik wstawić do lodówki na około 4 godziny. Gdy mocno zastygnie, ostrożnie przełożyć go z formy na paterę.

Wierzch:

  1. Owoce dokładnie opłukać. Truskawki i brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Dekoracyjnie rozłożyć je na środku ciasta.

Sernik na zimno z owocami, sernik na zimno z brzoskwiniami, sernik bez pieczenia, sernik na zimno z twarogu

Sernik na zimno

wtorek, 19 kwietnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/19 11:41:50
cudny ten serniczek!
-
2011/04/19 12:02:02
spód z platków kukurydzianych, tego jeszcze nie robilam, brzmi wspaniale!!! Pozdrawiam cieplutko
-
2011/04/19 14:41:31
Sernik wygląda doprawdy zjawiskowo. Nigdy nie widziałam tak ładnego sernika na zimno. Muszę też spróbować taki zrobić.
-
2011/04/19 16:17:55
WOW wygląda przesmacznie :)
-
2011/04/19 20:15:46
Bardzo apetyczny!
-
2011/04/19 22:19:05
Piekny sernik. Fajny pomysł na spód z płatków.
Szkoda,ze u mnie nie lubią serników na zimno ;)
-
2011/04/19 23:40:02
pięknie wygląda !
-
2012/01/06 22:24:38
Zrobiłam :) Nie miałam owoców, więc na szybko zrobiłam polewę kakaową, ale nie wiem czemu mi nie stężała... Większość spłynęła i wsiąkła w spód, ale to nic ;) Bardzo smaczny sernik :) I super spód :) redandpale.blox.pl/2012/01/Sernik-na-zimno-z-cytrynowa-nuta.html