NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocne zajączki

„Wielkanocne zajączki na sałatce są świetnym pomysłem na ciekawą przystawkę na świątecznym stole. W ich przygotowanie możemy zaangażować przede wszystkim dzieci, które na pewno zainteresuje taka forma spędzania czasu. A co najważniejsze nie będziemy musieli ich później zmuszać do zjedzenia tych pysznych zajączków”

Wielkanocne zajączki, zajączki wielkanocne

Składniki na 4 porcje:

Sałatka:

  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 4 łyżki groszku
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Wielkanocne zajączki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 8 ziarenek pieprzu lub ziela angielskiego
  • 4 ziarenka groszku
  • 8 migdałów
  • świeża natka z pietruszki
  • odrobina majonezu

Wielkanocny zajączek, zajączek wielkanocny, zając wielkanocny,

Wykonanie:

Sałatka:

  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Przestudzić, obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę.
  2. Jabłko oczyścić, obrać, również pokroić w kostkę.
  3. Cebulę oczyścić, posiekać w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, dodać groszek,  majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Przełożyć sałatkę na 4 talerzyki, formując z niej pierścień.

Wielkanocne zajączki:

  1. Jajka obrać ze skorupek. Odciąć z wierzchu 1 plasterek, aby zajączki miały stabilniejszą podstawę.
  2. U góry jajka wbić 2 migdały. Za pomocą majonezu przymocować 2 ziarenka ziela angielskiego lub pieprzu jako oczka i ziarenko groszku.
  3. Wybrać 2 małe gałązki świeżej natki z pietruszki. Delikatnie zwilżyć je wodą. Przykleić do jajka.
  4. Na koniec zajączka ułożyć na sałatce. Smacznego :).

Wielkanocny zajączek, zając wielkanocny, wielkanocne zajączki, zajączki wielkanocne

niedziela, 17 kwietnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Mini bezy wielkanocne

    Składniki: Bezy: 4 białka 250 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu Krem: 500 ml smietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej 2 łyżki cukru pudr

  • Babka wielkanocna - Fale Dunaju

    Składniki: Baka wielkanocna: 300 g masła 300 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao

  • Wielkanocne muffinki szpinakowe

    Składniki na ok. 24 szt.: Ciasto: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 1/3 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki

Komentarze
2011/04/17 12:59:22
Prześwietne zające!!!
-
2011/04/17 13:19:17
Ale superzaste! :)
-
2011/04/17 18:15:27
urocze te zajączki!
-
2011/04/17 18:32:04
Fajny pomysł! Takie zające na pewno zasmakują dzieciom :)
-
2011/04/17 19:15:13
Świetne zające :)