NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Żurek

„Niezależnie od regionu, w okresie świątecznym, w całej Polsce przygotowuje się wielkanocny żurek. Zapewne każdy z nas ma przepis na tą pyszną zupę, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie podaje się go z białą kiełbasą oraz jajkiem. Przysmak ten jest specjalnością kuchni śląskiej”

Żurek

Składniki:

  • butelka zakwasu żurek
  • 300 g kiełbasy np. podwawelskiej
  • 5 kawałków białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • majeranek
  • ¾ szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki oliwy

Żurek wielkanocny, żurek śląski

Wykonanie:

  1. Kiełbasę włożyć do garnka, zalać wodą. Ziemniaki pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Zagotować. Kiełbasę wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry.
  2. Cebulę oraz kiełbasę np. podwawelską pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na oliwie.
  3. Do wywaru wlać zakwas. Zagotować. Śmietanę wymieszać ze szklanką gorącego wywaru i wlać do zupy.
  4. Obie kiełbasy oraz cebulę przełożyć do gotującej się zupy.  
  5. Na końcu żurek przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z połówkami jajek ugotowanymi na twardo.

Żurek z kiełbasą, żurek z jajkiem, żurek wielkanocny, żurek z kiełbaską, żurek śląski, barszcz biały 

wtorek, 12 kwietnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/12 20:44:00
Pysznie wygląda ! Dobrze, że go zobaczyłam, musze nastawić zakwas :)
-
2011/04/13 00:38:25
fajny, prosty przepis...mysle ze godny wyprobowania
-
2011/04/15 19:05:43
Mmmm, ale pycha żurek. Zjadłabym z dwa talerzyki.