NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na herbatnikach

„Ciasto na herbatnikach przełożone delikatnym kremem czekoladowym jest pyszne i bardzo mięciutkie. Nie wymaga pieczenia, więc jest proste w wykonaniu, bardzo dobrze smakuje. Można przygotować je w dowolnym smaku, wystarczy tylko wybrać odpowiedni budyń. Należy tylko pamiętać, aby przygotować to ciasto odpowiednio wcześniej, ponieważ trzeba go schładzać całą noc w lodówce. Składniki wystarczają na dużą prostokątną blaszkę. Przepis pochodzi z blogu Cafe Chocolada”

Ciasto na krakersach

Składniki:

  • 950 g prostokątnych herbatników (le petit beurre)
  • 100 g czekoladowego proszku budyniowego (około 3 budynie czekoladowe)
  • 2 ½ szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 240 g masła
  • 500 ml ubitej śmietany 36%
  • 2 szklanki ciepłego mleka do zanurzania herbatników 

 Czekoladowe ciasto na krakersach, ciasto bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Budyń wymieszać z cukrem i 1 szklanką mleka w mniejszej misce. Resztę mleka (1 ½ szklanki) wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, a następnie dodać wymieszany budyń. Mieszać cały czas i gotować przez około 1 minutę.
  2. Schłodzić do temperatury pokojowej, cały czas mieszając, aby na wierzchu nie wytworzył się gęsty kożuch.
  3. Masło przełożyć do większej miski, następnie dodać budyń i za pomocą miksera dokładnie połączyć ze sobą obydwa składniki. Wsypać cukier puder.
  4. Herbatniki zanurzać na 5-10 sekund w ciepłym mleka (po kilka na raz). Nie należy nadmiernie moczyć herbatników, ponieważ ciasto będzie zbyt wilgotne. Wilgoci nabiorą one również od masła i śmietany.
  5. Układać herbatniki w odpowiedniej foremce (na prostokątnej blaszce o wymiarach 40 * 24 cm powinno wyjść 5 warstw herbatników). Smarować je masą budyniową. Powtarzać czynność aż do wykorzystania wszystkich składników.
  6. Ciasto posmarować ubitą śmietaną. Następnie przykryć folią spożywczą i włożyć ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  7. Po upływie tego czasu ciasto powinno się  bardzo dobrze kroić.

Ciasto na krakersach

czwartek, 12 maja 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/12 09:58:28
Ladnie i pysznie wygląda to ciasto ! :)) Podoba mi się, ale powiedz, ono nie jest jednak na krakersach jak w nazwie, a na herbatnikach tak?
-
2011/05/12 10:49:39
Majanko oczywiście masz rację, to ciasto jest na herbatnikach ;)
-
2011/05/12 10:51:31
hyhyhy ;-))
Pozdrawiam Cię:)
-
2011/05/12 12:19:44
Ślicznie wygląda na pewno bardzo pyszny :)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2012/02/20 16:18:39
genialne i jakie pyszne:)mniam !
-
2012/07/18 14:28:46
Mmmm wygląda pysznie, jeżeli tak samo smakuje to myślę że uda mi sie zrobić wrażenie na rodzinie :) wypróbuje jeszcze w tym tygodniu :)