NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z rabarbarem

„Dzisiaj chciałam przedstawić przepis na ciasto z rabarbarem i bezą. Pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Warte polecenia na różne okazje np. na letnie spotkanie z przyjaciółmi lub w gronie rodzinnym. Świetnie pasuje do kawy, podane z lodami waniliowymi”

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Warstwa rabarbarowa:

  • około 320 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Beza:

  • 2 białka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Placek z rabarbarem, ciasto z rabarbarem

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do malaksera, zmiksować.
  2. Głęboką formę do pieczenia o wymiarach około 25 * 15 cm natłuścić, wysypać mąką, napełnić przygotowanym ciastem.

Warstwa rabarbarowa:

  1. Rabarbar oczyścić. Pokroić na plasterki.
  2. Pokrojony rabarbar przełożyć na ciasto, posypać cukrem.
  3. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Beza:

  1. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny, stopniowo dosypując cukier.  
  2. Masę bezową rozłożyć na cieście. Zwiększyć temperaturę do 250oC i piec jeszcze przez 5-10 minut.

Ciasto z rabarbarem, biszkopt z rabarbarem, placek z rabarbarem

poniedziałek, 23 maja 2011, baaaraneeek
Tagi: rabarbar

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/23 08:21:38
mmm lubię takie pianki :)
-
2011/05/23 09:18:04
fajnie wygląda :)
-
2011/05/23 09:50:53
Rewelacja
-
2011/05/23 21:26:51
Świetne ciacho!:)
-
2011/05/23 21:28:35
bezowa pierzynka wygląda wybornie! :)
-
Gość: Jo, *.multi-play.net.pl
2011/07/10 09:52:34
Zrobiłam wczoraj ciasto, smakuje wyśmienicie. Jednak wydawało mi się, że 320 g rabarbaru to mało, dlatego ja dodalam ok 1 kg. Praktycznie ciasta już nie ma :)
Dzięki za przepis
-
2011/07/10 13:01:20
Cieszę się, że smakowało :)
-
Gość: aga, *.sgyl.cable.virginmedia.com
2012/05/26 18:35:04
Własnie siedzi w piekarniku. Podwoiłam ilości wiec bedzie dużżżeeee :) Mam nadzieje , że będzie wyglądać tak samo jak to na zdjęciu :)
-
2013/06/10 13:29:33
mniam :) uwielbiam rabarbar , chyba przetestuję przepis :)
Monika
-
2015/07/09 13:28:51
Uwielbiam Twoje posty :) Bardzo lubie je czytac przy porannej kawie, przed calym dniem, a pozniej, gdy wroce już pracy, tez często siadam ;) Fajnie byłoby, gdyby pojawialy się czesciej te Twoje wpisy, jednak taka ilosc tez jest dobra :) Twoje teksty są swietne, naprawdę warto poswiecic czas na dokladne przestudiowanie Twojego bloga, ponieaz można z niego wyniesc wiele ciekawych informacji oraz tresci :) na pewno będę wracał do Ciebie o wiele czesciej niż dotychczas ;)