NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Cukinia faszerowana ricottą i boczkiem

„Uwielbiam cukinie, więc gdy tylko pojawiać się w sklepach, postanowiłam jak najszybciej ją wykorzystać. Tym razem pomysł padł na cukinię faszerowaną serkiem ricotta i boczkiem. Jest to danie bardzo pyszne i sycące, doskonale nadaje się na lekki i zdrowy obiad”

Cukinia faszerowana ricottą i boczkiem

Składniki:

  • 8 okrągłych cukinii
  • 250 g serka risotta
  • 200 g boczku
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 Cukinia faszerowana, cukinia nadziewana

Wykonanie:

  1. Cukinie dokładnie umyć. Odciąć górną część cukinii i wydrążyć środek, pozostawiając około 1 cm brzegu. Wydrążoną część pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski.
  2. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni na 1 łyżce oliwy.
  3. Do miski z cukinią przełożyć podsmażony boczek, ricottę, jajko, parmezan oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  4. Farsz przełożyć do wydrążonych cukinii, a następnie przełożyć je do rozgrzanego do 200oC piekarnika i piec przez 35-40 minut.

 Cukinia pieczona, cukinia z piekarnika, cukinia nadziewana ricottą i boczkiem, cukinia faszerowana ricottą i boczkiem

niedziela, 15 maja 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy