NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Frittata z cukinią i boczkiem

„Frittata to pewien rodzaj omletu, który zawiera w sobie dodatki. W tym przypadku jest to cukinia, boczek i ziemniaki. Z łatwością przygotujemy frittatę w kilka minut. Możemy ją usmażyć w formie jednego dużego omletu lub w formie małych okrągłych placuszków. Frittata w tej wersji jest przede wszystkim bardzo zdrowa i niskokaloryczna”

Fritatta z cukinią i boczkiem

Składniki:

  • 7 jajek
  • 2 cukinie
  • 150 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Cukinie umyć, odciąć końce, a następnie pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki oczyścić, obrać i pokroić w zapałkę.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przełożyć na nią cebulę. Gdy lekko zbrązowieją dodać ziemniaki i cukinię. Smażyć pod przykryciem przez około 5 minut.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć je na ręcznik papierowy i delikatnie odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. W naczyniu ubić jajka z solą i pieprzem. Dodać przygotowane warzywa, boczek i natkę pietruszki. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
  5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Przelać na nią omlet i smażyć na złoty kolor z obu stron. Jeśli usmażymy jeden wielki omlet to należy go pociąć na mniejsze kawałki. Możemy również usmażyć mniejsze omleciki.  

Fritatta con le zucchine

piątek, 27 maja 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/27 11:47:20
Apetyczne ;]
-
2011/05/27 12:47:17
Mniam bardzo smakowity obiadek:)
-
2011/05/27 15:54:14
Świetna! Idealna majowa propozycja na coś pysznego:)
Pozdrawiam!