NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Penne ze szpinakiem i kurczakiem

„Dzisiaj proponuję przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem i w delikatnym kremowym sosie. Danie to jest tak pyszne, że zasmakuje nawet przeciwnikom szpinaku. Wystarczy nam tylko około 30 minut, aby stworzyć ten pyszny i zdrowy obiad”

Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g serka mascarpone lub np. Philadelphii
  • 200 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz

 penne z kurczakiem, penne ze szpinakiem, makaron z kurczakiem, makaron ze szpinakiem

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu al dente.
  2. Cebulę, pieczarki oraz kurczaka pokroić w kostkę. Szpinak umyć, osączyć i porwać na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę. Przełożyć na nią cebulę, smażyć około 2 minuty. Następnie dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Dusić aż do momentu, gdy cały sok odparuje. Dodać pierś z kurczaka i smażyć aż warzywa i kurczak będą miękkie.
  4. Na patelnię dołożyć szpinak, smażyć przez około 2 minuty. Dodać serek oraz śmietankę, wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Do sosu dodać makaron, wymieszać. Podawać na ciepło.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem, penne ze szpinakiem i kurczakiem

wtorek, 31 maja 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/31 13:45:56
O tak! To musi być pycha. Sos na bazie mascarpone i kremówki jest pyyyszny :)
-
2011/05/31 17:37:48
Prezentuje się bardzo smakowicie!:)
-
Gość: jaa, *.lomza.mm.pl
2012/09/26 14:58:38
jestem właśnie w trakcie robienia, nowy pomysł na szybki obiad ;)
-
2012/09/26 18:28:24
Smacznego :)
-
Gość: polishmate, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/07 21:10:42
a ja proponuje wszystko posypac serem żółtym i zapiec, jeszcze lepsze