NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti Bolognese

„Spaghetti Bolognese jest jednym z moich ulubionych dań. Składa się ono z mięsnego sosu, który wywodzi się z włoskiego miasta Bolonia. W większości sklepów możemy dostać już gotowe sosy do których wystarczy dodać tylko mięso i ugotować makaron. Ale nie od dzisiaj wiadomo, że taki przyrządzony własnoręcznie jest najlepszy”

Spaghetti Bolognese

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 350 g chudego, mielonego mięsa wołowego
  • 400 g pomidorów z puszki, posiekanych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 marchew, pokrojona w drobną kostkę
  • 50 g surowego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 125 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

 Spaghetti Bolognese przepis, Spaghetti Bolognese

Wykonanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę.
  2. Dodać marchew, czosnek oraz boczek i smażyć przez kolejne 4-5 minut.
  3. Następnie dodać mięso i smażyć aż do momentu, gdy mięso nabierze brązowego koloru.
  4. Na patelnię przełożyć pomidory oraz czerwone wino, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i gotować sos jeszcze przez około 10 minut.
  5. W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente, odcedzić.
  6. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.
  7. Gotowy makaron przełożyć na talerze,. polać gorącym sosem i natychmiast podawać.

Recipe spaghetti bolognese, przepis spaghetti, spaghetti bolognese, przepis na spaghetti bolognese

niedziela, 22 maja 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/22 13:44:13
Spaghetti Bolognese to to co tygryski lubią najbardziej ;)
Ja dodaję jeszcze seler naciowy i uwielbiam ten sos. A te słoikowe to nie powinny mieć prawa nazywania się jak ten pyszny sos, bo smakowo mają niewiele z nim wspólnego ;)
Pozdrawiam!
-
Gość: Avelina, *.wod.abpl.pl
2011/05/22 19:19:04
Bardzo lubię spaghetti, ale sama nigdy go nie robiłam, oczywiście nie licząc takich z torebki. Będzie się trzeba kiedyś odwarzyć.
-
Gość: , *.dzialdowo.vectranet.pl
2011/11/26 13:15:27
koniecznie dodać bazylię i oregano