NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti z łososiem

„Uwielbiam łososia pod każdą postacią, więc tym razem wybór padł na spaghetti z łososiem. W związku z tym, że mamy obecnie sezon na szparagi, postanowiłam również dodać do spaghetti młode, zielone szparagi. Wszystko to dopełnia kremowa śmietanka. Wystarczy około 30 minut i pyszny obiad możemy mieć na stole”

Spaghetti z łososiem, makaron z łososiem

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 300 g filetu z łososia
  • 300 g szparagów
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietanki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu al dente, odcedzić.
  2. Pędy szparagów pokroić na 1 cm kawałki, pozostawiając główki w całości.
  3. Łososia pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  5. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć 2 minuty, aż zmięknie. Dodać szparagi i smażyć około 5 minut, następnie wmieszać kawałki łososia i smażyć kolejne 5 minut, od czasu do czasu je odwracając, aż zmiękną.
  6. Dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Makaronu przełożyć do ciepłej miski i wymieszać z niewielką ilością sosu. Następnie przełożyć na talerze i nałożyć resztę sosu na wierzch.

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym, spaghetti z łososiem, spaghetti z łososiem w sosie śmietanowym, makaron z łososiem

 

sobota, 28 maja 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/28 10:04:18
Apetycznie wygląda
-
2011/05/28 16:40:04
Jak dla mnie pyszne połączenie smaków :)