NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w pomarańczach

„Kurczak w pomarańczach to pyszne i nieco egzotyczne danie, które smakuje zarówno na ciepło, tuż po usmażeniu jak również na zimno. Szczególnie polecam na przygotowanie go na specjalne okazje, ponieważ robi nie małe wrażenie na gościach. Doskonale nadaje się również na szybki obiad niezbyt skomplikowany obiad. Najlepiej podawać z ryżem lub chrupiącym pieczywem”

Kurczak w pomarańczach

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki mąki
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

 Kurczak z pomarańczami

Wykonanie:

  1. Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą i pieprzem. Każdy kawałek obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzaną oliwą.
  2. Gdy kurczak już się zarumieni, dodać pokrojone w grube plastry pomarańcze i czarne oliwki. Smażyć przez około 5 minut i zdjąć z ognia. Podawać na ciepło.

 

Kurczak w pomarańczach, kurczak z pomarańczami

 

czwartek, 16 czerwca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/18 11:46:11
Wygląda wspaniale, proste ale wykwintne :)