NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Lasagne z kurczakiem

„Lasagne z kurczakiem to prawdziwa uczta, rodem z kuchni włoskiej. Przepis an tą lasagne zawiera w sobie mięso z kurczaka, pieczarki, cukinię, mozzarellę, parmezan oraz sos beszamelowy. Warto poświęcić troszeczkę więcej czasu i przygotować taki rarytas na pyszny i sycący obiad lub kolację we dwoje”

Lasagne z kurczakiem

Składniki:

Lasagne z kurczakiem:

  • 9 płatów lasagne
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cukinia
  • 150 g mozzarellli
  • 150 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki startego parmezanu

Lazania z kurczakiem, lasagne z pieczarkami, kurczak przepisy, lazania z pieczarkami

Wykonanie:

Lasagne z kurczakiem:

  1. Mięso z kurczaka zmielić lub pokroić w bardzo małą kosteczkę. Pieczarki oraz cebulę posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Przełożyć na nią mięso, pieczarki oraz cebulę. Smażyć aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cieniutkie plasterki.
  3. Mozzarellę porwać na mniejsze kawałeczki lub pokroić w kostkę.
  4. Płaty lasagne obgotować wg przepisu na opakowaniu.
  5. Żaroodporną formę do lasagne posmarować tłuszczem. Przygotować sos beszamelowy.

Sos beszamelowy:

  1. Masło rozpuścić w garnku, ciągle mieszając dodać mąkę, a następnie wlać mleko. Mieszać aż sos będzie gęsty. Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
  2. Na dno żaroodpornej foremki wylać około 5 łyżek sosu, rozsmarować. Na to ułożyć jedną warstwę płatów lasagne. Posmarować farszem z kurczaka, posypać mozzarellą i parmezanem, ułożyć równomiernie plasterki cukinii. Następnie czynności te powtórzyć dwukrotnie (powinny nam wyjść 3 warstwy płatów lasagne). Ostatnią warstwę płatów lasagne obficie posmarować sosem beszamelowym i posypać mozzarellą i tartym parmezan.
  3. Wstawić lasagne do rozgrzanego do 180oC piekarnika i zapiekać około 45 - 55 minut.

Lasagne z kurczakiem, lasagne z warzywami

wtorek, 28 czerwca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/28 11:12:20
Bardzo apetyczne
-
2011/06/28 16:19:44
wygląda pysznie! nigdy nie robiłam jeszcze wersji z kurczakiem, a chyba się wkrótce skuszę :)