NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż zapiekany

„Ryż zapiekany z wanilią i cytryną charakteryzuje przede wszystkim prostotą składników. Wystarczy tylko trochę ryżu, mleko, jajka i cytryny. Większość składników zazwyczaj posiadamy w domu. Przepis pochodzi z najnowszego wydania magazynu Sól i Pieprz”

Ryż zapiekany

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 litr mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna
  • 4 jaja
  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • cukier puder
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Mleko wlać do wysokiego garnka, wsypać ryż i wymieszać.
  2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać rdzeń i ze skórką włożyć do mleka. Doprowadzić do wrzenia. Wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na około 25 minut, aż ryż wchłonie mleko. Laskę wanilii usunąć, ryż odstawić do całkowitego wystudzenia.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC.
  4. Cytrynę sparzyć i osuszyć. Skórkę obrać i pokroić w cieniutkie paseczki. Połowę drobno posiekać.
  5. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z miękkim masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać ryż i posiekaną skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli i 2 łyżkami soku z cytryny na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą ryżową.
  7. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niego masę ryżową, wygładzić wierzch.
  8. Przełożyć naczynie do piekarnika, piec około 30 minut.
  9. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem. Przed podaniem udekorować skórką z cytryny.

Ryż zapiekany

środa, 29 czerwca 2011, baaaraneeek
Tagi: ryż

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/29 11:25:14
Myślałam, że to sernik :) Super wygląda :)

Pozdrawiam :)
-
2011/06/29 12:11:39
Mam ostatni numer tej gazet ale nie zwróciłam uwagio na ten przepis a wygląda naprawdę świetnie:)
-
2011/06/29 12:25:12
Super! Zmora przedszkolnych podwieczorków przerobiona na efektowny tort;)
-
2011/06/29 13:24:24
pysznie sie prezentuje
-
2011/06/29 13:57:33
Ryż nie jest mi obojętny, a Twoja propozycja tak rozbudziła moją ciekawość smaku, że... po pracy do sklepu chyba skoczę po brakujące składniki ;]
-
2011/06/29 16:55:33
wow, łudząco podobny do sernika :) bardzo mi się podoba taka wersja ryżu
-
2011/06/29 22:42:17
niebywałe!
zazwyczaj u mnie podaje się taki ryż w formie obiadowej.
ale takie zastowowanie, deserowe, też rewelacja!
genialny pomysł.
-
2011/06/30 00:11:12
Mam już pewien pomysł jak wykorzystac go właśnie w formie obiadowej, jako dodatek do dań mięsnych, więc pewnie niebawem również pojawi się na blogu zapiekany ryż, tym razem w wersji na słono :)
-
2011/06/30 09:49:54
mnie rowniez skojarzyl sie z serniczkiem, wyglada bardzo apetycznie..
-
2011/08/25 16:21:46
Przeglądałam ostatnio ten numer SiP :) już któryś raz, a dopiero teraz wypatrzyłam ten ryż i zapisałam sobie do zrobienia :) Bardzo fajnie u Ciebie wygląda :)