NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z rabarbarem

„Dawno na blogu nie pojawiało się nic słodkiego, więc najwyższy czas, żeby nadrobić zaległości. Korzystając z tego iż sezon rabarbarowy trwa na dobre postanowiłam przygotować szarlotkę z rabarbarem. Ciasto jest cudowne, wręcz idealne: mięciutkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Gdy zje się chociaż jeden maleńki kawałek ma się ochotę na następny i następny… Opłaca się poświecić około 1 godziny na przygotowanie tego ciasta, ponieważ efekt jest naprawdę zachwycający. Polecam :)”

Szarlotka z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • 165 g mąki
  • 120 g masła
  • 65 g cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • szczypta soli

Masa jabłkowo - rabarbarowa:

  • 500 g soczystych jabłek
  • 500 g rabarbaru
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Warstwa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżka mąki

Kruszonka:

  • 295 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g płatków migdałowych

 Ciasto z rabarbarem, placek z rabarbarem, ciasto z jabłkami, placek z jabłkami

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny oraz solą.
  2. Kolejno dodawać  jajka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości.
  4. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej formy.

Masa jabłkowo-rabarbarowa:

  1. Jabłka umyć, obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Rabarbar umyć i oczyścić.
  2. Owoce pokroić w grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  3. Dodać cukier oraz cynamon, wymieszać.
  4. Przełożyć mieszankę owocową na ciasto.

Warstwa budyniowa:

  1. 400 ml mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić budyń i łyżkę mąki, po czym wlać do gotującego się mleka.
  2. Masę budyniową rozłożyć równomiernie na owocach.

Kruszonka:

  1. W garnku roztopić masło.
  2. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i rozpuszczone masło zagnieść na kruszonkę. Wsypać płatki migdałowe, delikatnie wymieszać, tak aby płatki się nie połamały.
  3. Ciasto posypać kruszonką.
  4. Piec  1 godzinę (lub troszeczkę więcej) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175oC (termoobieg 150oC).

Szarltoka, szarlotka z jabłkami, szarlotka z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, ciasto z jabłkami

poniedziałek, 20 czerwca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/20 14:28:34
Uwielbiam szarlotkę. Szczególnie na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Niebo w gębie. !
-
2011/06/20 16:03:33
po prostu pycha!!!
-
2011/06/21 09:41:20
cudne są takie słodkie smaki.