NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z łososiem i szparagami

„Tarta ta składa się z ciasta kruchego, delikatnego kremowego sosu, kawałków soczystego łososia i świeżych zielonych szparagów. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno”

Tarta z łososiem i szpragami

Składniki:

Ciasto:

  • 230 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 300 g filetu z łososia upieczonego lub ugrillowanego
  • 200 g zielonych szparagów
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 50 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz

 Tarta ze szparagami

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Posiekać mąkę z masłem. Dodać wodę i sól, szybko zagnieść ciasto.
  2. Rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 24 cm.

Nadzienie:

  1. Łososia pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Szparagi przełożyć do wrzątku i gotować przez 2 minuty.
  3. Jajka wymieszać z mascarpone, śmietanką i startym serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Kawałki łososia ułożyć na cieście. Zalać je masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć szparagi.
  5. Przełożyć tartę do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec około 40 minut.

Tarta z łososiem, tarta z łososiem i szparagami

środa, 01 czerwca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy