NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z pieczarkami

„Jest to klasyczna tarta z pieczarkami na cieście francuskim. Oczywiście możemy ją także upiec na zwykłym spodzie z ciasta kruchego, ale wydaje mi się, że ciasto francuskie będzie odpowiedniejsze. Jest mięciutkie i dzięki jego użyciu możemy zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowywania tej tarty. Do pieczarek możemy również dodać swoje ulubione grzyby. Dzięki temu tarta będzie miała bardziej wyrazisty smak”

Tarta z pieczarkami

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • 200 g startego żółtego sera
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić na plasterki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Poczekać aż cały sok z pieczarek odparuje, doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek i natkę z pietruszki. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  2. Śmietankę oraz jajka dokładnie wymieszać. Dodać ser żółty.
  3. Wymieszać farsz warzywny z sosem jajecznym.
  4. Formę do tarty o średnicy około 24 cm wylepić ciastem francuskim. Nakłuć ciasto widelcem.
  5. Farsz przełożyć na spód tarty.
  6. Przełożyć tartę do rozgrzanego do 190oC piekarnika i piec na złocisty kolor przez około 30 minut.
  7. Tuż przed podaniem można posypać tartę natką z pietruszki.

Tarta z pieczarkami, tarta z grzybami

środa, 08 czerwca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/08 12:15:05
nie robiłam jeszcze tarty na cieście francuskim. Twoja wygląda bardzo smakowicie, tym bardziej, że z pieczarkami się lubię;)
-
2014/11/16 12:37:10
Polecam :) Jest pyszna :)