NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z rabarbarem

„Tarta z rabarbarem składa się z ciasta kruchego, kawałków rabarbaru zatopionych w delikatnym kremie budyniowym oraz kruszonki z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Aby wzbogacić smak kruszonki możemy do niej dodatkowo dodać około 60 g płatków migdałowych oraz odrobinę cynamonu. Jeśli nie mamy płatków owsianych możemy je zastąpić muesli lub zwykłą mąką. Tartę podawać najlepiej na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych i sosu malinowego”

Tarta z rabarbarem

Składniki:

Tarta:

  • 350 g rabarbaru
  • 120 g cukru pudru
  • 350 g słodkiego, kruchego ciasta
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)

Kruszonka:

  • 100 g stopionego masła
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cynamonu

 Tarta z rabarbarem

Wykonanie:

Tarta:

  1. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przełożyć go na rozgrzaną patelnię. Dodać połowę cukru pudru i mieszać, aż do momentu, gdy cukier się rozpuści. Następnie przełożyć rabarbar do miseczki.
  2. Formę do pieczenia o średnicy około 25 cm wysmarować masłem, a następnie dokładnie i równomiernie wyłożyć ją ciastem kruchym.
  3. W miseczce połączyć jajko i żółtko. Dodać ekstrakt waniliowy, pozostały cukier puder, mąkę i śmietankę. Do powstałej w ten sposób mieszaniny dodać kawałki rabarbaru wraz z sokiem.
  4. Tartę przełożyć do rozgrzanego do 200oC piekarnika i piec przez około 20 minut.

Kruszonka:

  1. W między czasie przygotować kruszonką. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą połączyć. 
  2. Po 20 minutach pieczenia wyciągnąć tartę z piekarnika. Ułożyć na niej równomiernie przygotowaną kruszonką i wstawić tartę do piekarnika jeszcze na 15 minut, ż kruszonką nabierze ładnego, złocistego koloru.

Tarta z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, ciasto z kruszonką

sobota, 25 czerwca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/26 00:45:29
świetna ta owsiana kruszonka!
uwielbiam rabarbar w wypiekach, szczególnie w wersji na gorąco.