NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Wieprzowina po chińsku

„Wieprzowina po chińsku jest wyjątkową potrawą, którą już pewnie niejeden z nas próbował w restauracji chińskiej. Ale wiadomo, że taka przyrządzona własnoręcznie jest najlepsza. Jeśli nie lubimy wieprzowiny możemy ją zastąpić wołowiną lub mięsem drobiowym, np. piersią z kurczaka. Przepis ten sprawdzi się doskonale także w wersji ze zwykłym makaronem lub ryżem, który należy uprzednio ugotować, a pod sam koniec smażenia dodać na patelnię”

Wieprzowina po chińsku

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g mięsa wieprzowego np. karczku, schabu
  • 100 g makaronu ryżowego lub sojowego
  • 1 cebula
  • po ½ papryki czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej
  • 120 g pieczarek
  • 1 marchew
  • ½ cukinii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki bulionu wołowego (125 ml)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki prażonej cebuli
  • sól, pieprz

 Wieprzowina po chińsku, wołowina po chińsku

Wykonanie:

  1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, przełożyć na nią mięso oraz cebulę. Smażyć na małym ogniu przez około 7-8 minut.
  3. Paprykę pokroić w dużą kostkę marchew na cieniutkie plasterki, cukinię w grube półplastry, pieczarki na ćwiartki.
  4. Warzywa przełożyć na patelnię i dusić wszystko pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) przez około 15 minut.
  5. Następnie na patelnię wlać bulion, dodać makaron. Ciągle mieszając smażyć wszystko na patelni przez około 2-3 minuty (aż cały bulion wsiąknie w makaron i odparuje). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Zestawić patelnię z ognia, wlać sos sojowy, wymieszać. Przełożyć makaron na talerze, posypać prażoną cebulą.

.Makaron po chińsku

środa, 15 czerwca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/18 11:47:11
chińszczyzna króluje :) Fajna propozycja