NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Bigos z cukinii

„Bigos z cukinii jest świetną propozycją na pyszny i niezbyt skomplikowany obiad. Teraz w sezonie, gdy bez problemu dostaniemy świeżą cukinię polecam wypróbowanie tego przepisu. Aby wzbogacić smak tej potrawy możemy do niej również dodać takie składniki jak podsmażony boczek czy ugotowane mięso. Bigos z cukinii najlepiej podawać ze świeżym pieczywem”

Bigos z cukinii

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 2 laski kiełbasy
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki wody
  • sól, pieprz

bigos z cukini, bigos z cukinii

Wykonanie:

  1. Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej kiełbasę oraz cebulę.
  2. Cukinie pokroić w plasterki a następnie w cieniutkie paseczki.
  3. Do dużego garnka wlać wodę. Przełożyć do niego cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka.
  4. Następnie w razie potrzeby odcedzić nadmiar wody, dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Doprawić solą i pieprzem, dołożyć kiełbasę oraz cebulę, dokładnie wymieszać.

bigos z cukini, bigos z cukinii, potrawy z cukinii, dania z cukinii

piątek, 22 lipca 2011, baaaraneeek
Tagi: cukinia

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/22 21:41:38
Lubię takie jedzonko :))
-
2011/07/25 10:51:44
własnie mi przypomniaąłś o tym przepisie... dawno nie jadłam!
-
2015/06/05 12:50:34
Pierwszy raz spotykam się z taką propozycją przyrządzenia cukinii. Będę musiał spróbować jak smakuje taki inny bigosik