NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Bób z białą kiełbasą

„Porcję przygotowałam z połowy składników, ponieważ danie to spokojnie wystarczy dla 2 - 3 osób. Jest ono bardzo sycące, więc nie należy przesądzać z wielkością podawanej porcji. Nie dodałam również mięty oraz natki pietruszki, ponieważ zbytnio za nią nie przepadam. Danie to najlepiej podawać z chrupiącą bagietką lub wiejskim chlebem. Przepis pochodzi z najnowszego wydania „Kuchni”

Bób z białą kiełbasą, bób gotowany

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 2 plastry boczku
  • 1 młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag białej kiełbasy
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml wody
  • kilka łyżek posiekanej mięty i natki pietruszki
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

  1. Bób ugotować i wyłuskać.
  2. Kiełbasę włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, odcedzić i pokroić w grube plastry.
  3. Pocięty w drobną kostkę boczek podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć kilka minut, wlać wino i wodę.
  4. Kiedy płyn wyparuje dodać kiełbasę i liść laurowy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
  5. Dodać bób i zioła oraz sól i pieprz i gotować jeszcze 10 minut bez pokrywki.

Bób gotowany

piątek, 15 lipca 2011, baaaraneeek
Tagi: bób

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/15 11:44:41
jeszcze w tym sezonie nie jadłam bobu. a przecież jest taki pyszny!