Blog > Komentarze do wpisu
Bób z białą kiełbasą
„Porcję przygotowałam z połowy składników, ponieważ danie to spokojnie wystarczy dla 2 - 3 osób. Jest ono bardzo sycące, więc nie należy przesądzać z wielkością podawanej porcji. Nie dodałam również mięty oraz natki pietruszki, ponieważ zbytnio za nią nie przepadam. Danie to najlepiej podawać z chrupiącą bagietką lub wiejskim chlebem. Przepis pochodzi z najnowszego wydania „Kuchni”

Składniki:
- 1 kg bobu
- 2 plastry boczku
- 1 młoda cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag białej kiełbasy
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml białego wina
- 100 ml wody
- kilka łyżek posiekanej mięty i natki pietruszki
- 1 liść laurowy
Wykonanie:
- Bób ugotować i wyłuskać.
- Kiełbasę włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, odcedzić i pokroić w grube plastry.
- Pocięty w drobną kostkę boczek podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć kilka minut, wlać wino i wodę.
- Kiedy płyn wyparuje dodać kiełbasę i liść laurowy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
- Dodać bób i zioła oraz sól i pieprz i gotować jeszcze 10 minut bez pokrywki.

piątek, 15 lipca 2011, baaaraneeek