NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z kremem czekoladowym i truskawkami

„Korzystając z tego, że udało mi się dostać jeszcze świeże truskawki postanowiłam upiec pyszne ciasto z kremem czekoladowym. Przyrządza się je dość szybko a efekt jest naprawdę zaskakujący. P.S. mam nadzieję że w tym sezonie dostanę jeszcze truskawki, ponieważ czeka na mnie kolejny przepis do wypróbowania”

Ciasto z kremem czekoladowym, ciasto z truskawkami, ciasto z galaretką

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 50 g cukru
  • ½  opakowania cukru waniliowego
  • 50 g mąki
  • 12 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g kakao
  • szczypta cynamonu
  • ¼  płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

  • 100 g mlecznej kuwertury
  • 400 g śmietanki 36%
  • 2 śmietan-fixy

Wierzch:

  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Jajka przeznaczone na ciasto ubić  z wodą z mikserem na najwyższych obrotach na pianę, przez minutę. Dodawać stopniowo przez minutę cukier i cukier waniliowy, i ubijać jeszcze przez 2 minuty.
  2. Połączyć mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i przesiać do kremu jajecznego. Wymieszać krótko mikserem na wolnych obrotach.
  3. Przełożyć ciasto do tortownicy (o średnicy 26 cm, z natłuszczonym spodem, wyłożonej papierem do pieczenia). Włożyć formę do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec przez około 25 minut.
  4. Wyjąć ciasto z formy, przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Zdjąć papier, w którym było pieczone, i przekroić je w poziomie na pół.

Krem czekoladowy:

  1. Na nadzienie połamać kuwerturę na duże kawałki i rozpuścić w małym garnku w kąpieli wodnej na słabym ogniu, lekko mieszając.
  2. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Dodać 2 łyżki śmietany do ostudzonej kuwertury i wymieszać. Stopniowo dodać resztę śmietany.
  3. Masę wyłożyć na biszkopt, równomiernie rozsmarować.

Wierzch:

  1. Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
  2. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na kremie czekoladowym.
  3. Truskawki zalać przestudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, aż galaretka stężeje.

.Ciasto z kremem czekoladowym, ciasto z truskawkami, ciasto z galaretką

sobota, 16 lipca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/16 16:10:10
Faktycznie pyszne i dekoracyjne ! Czestuję się kawałkiem przez ekran :)
-
2011/07/17 15:04:43
Twój blog jest wspaniały, co za przepisy, zakochałam się;-)
-
2011/07/17 19:37:09
Bardzo mi miło :)
-
2011/07/18 09:30:39
pyszności!