NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe bułeczki

„Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam w książce Michela Rouxa. Ciasto drożdżowe można przechowywać w zamrażace, szczelnie zapakowane nawet do dwóch tygodni. Po wyjęciu z zamrażalnika drożdżowe ciasto należy umieścić w lodówce na 12 godzin, by powoli się rozmroziło, i dopiero wówczas je wyrobić”

Drożdżowe bułeczki

Składniki:

Drożdżowe bułeczki:

  • 70 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 350 g masła, lekko zmiękczonego
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko roztrzepane z 1łyżką mleka

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sos budyniowy:

  • ½ opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka

Drożdżowe bułeczki, bułeczki drożdżowe przepis, przepis na bułeczki

Wykonanie:

Drożdżowe bułeczki:

  1. Do miski wlać mleko, dodać drożdże i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą.
  2. W misce miksera umieścić mąkę, sól i jajka, dolać mieszankę mleka i drożdży. Mieszać na niskich obrotach 5 minut, aby składniki dokładnie się połączyły.
  3. Oczyścić boki naczynia z ciasta, a następnie wyrabiać je na średnich obrotach około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i jednolite.
  4. W tym samym czasie wymieszać w innej misce masło i cukier. Dodać niewielką część do ciasta, mieszać na wolnych obrotach i stopniowo niewielkimi partiami, dokładać pozostałą masę. Zwiększyć następnie obroty i wyrabiać ciasto 6-10 minut, aż będzie gładkie, błyszczące i zacznie odstawać od brzegów naczynia.
  5. Pozostawić ciasto w misce. Przykryć czystą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny – w tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość.
  6. Uderzyć ciasto kilkakrotnie dłonią, by opadło. Ponownie przykryć naczynie i wstawić na kilka godzin do lodówki (nie dłużej niż na dobę).
  7. Z ciasta formować małe kulki. Posmarować bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Odstawić je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by ciasto co najmniej dwukrotnie zwiększyło swoją objętość.

Kruszonka:

  1. W garnku roztopić masło.
  2. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i rozpuszczone masło zagnieść na kruszonkę.
  3. Każdą bułeczkę posypać kruszonką.
  4. Rozgrzać piekarnik do 200oC. Posmarować bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Natychmiast wstawić formę do piekarnika i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170oC i piec jeszcze 30 minut.
  5. Po wyjęciu odstawić na 5 minut, a następnie wyjąć z formy i przenieść na metalową kratkę.

Sos budyniowy:

  1. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu używając do połowy opakowania 500 ml mleka. Odstawić do przestudzenia.
  2. Podawać bułeczki drożdżowe polane sosem budyniowym.

Drożdżowe bułeczki, bułeczki drożdżowe przepis, przepis na bułeczki

czwartek, 28 lipca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Ciasto pleśniak

    „Sprawdzone i dość popularne ciasto – pleśniak. Mi niezmiernie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to babcia przygotowywała to ciasto na każdą niedzie

  • Drożdżówki z truskawkami

    Składniki na 8 szt.: Ciasto: 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 60 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta s

  • Eklerki

    Składniki na 12 szt.: Ciasto parzone: 75 g masła 100 g mąki 3 jajka 215 ml wody szczypta soli Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka ricotta 100 g masy krówkowe

Komentarze
2011/07/28 14:10:20
chętnie sie poczęstuję
-
2011/07/28 18:17:30
Wspaniałe ciasto!