NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak ze szpinakiem

"Roladki z kurczaka ze szpinakiem są świetną propozycją na ciekawy i niezbyt skomplikowany obiad. Do dania tego możemy użyć również mrożonego szpinaku. Wystarczy go tylko uprzednio podsmażyć na patelni i dokładnie odcedzić. Kurczaka najlepiej podawać na świeżych liściach szpinaku skropionych oliwą z oliwek. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z magazynu „Sól i Pieprz”

Kurczak ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka (po ok. 250 g każdy)
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 150 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 8 łyżek bułki tartej bądź gotowej gruboziarnistej panierki  
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól pieprz

Wykonanie:

  1. Filety umyć i osuszyć. Dokładnie rozbić na cienkie kotlety.
  2. Szpinak przebrać, umyć i obgotować w osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty. Następnie odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą. Dokładnie odcisnąć, przełożyć do miseczki. Dzięki temu szpinak zachowa ładny, zielony kolor.
  3. Mozzarellę pokroić na małe kawałeczki. Czosnek obrać i posiekać.
  4. Szpinak wymieszać z mozzarellą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Na każdy filet wyłożyć ¼ farszu i dokładnie zawinąć mięso. W razie potrzeby można spiąć wykałaczkami.
  6. Następnie ppanierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  7. Smażyć na rozgrzanej oliwie po ok. 7 minut z każdej strony, na małym ogniu.

 kurczak szpinak, kurczak ze szpinakiem, kurczak z szpinakiem

środa, 06 lipca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/06 12:29:29
ale bymsobie zjadła :)
-
2011/07/06 14:46:55
Potwierdzam to nadzienie jest wyśmienite. Bardzo ładnie wysmażony aż ślinka cieknie na sam widok :)
-
2011/07/06 16:06:33
Smakowity pomysl na nadzienie! Osobiscie wole kurze cyce bez panierki i raczej pieczone niz smazone, ale przeciez kazdy przepis jest polem do popisu i modyfikacji ;)
-
2011/07/07 13:25:01
Wyglądają idealnie
-
2011/07/08 08:23:04
ślinka cieknie na sam widok :) uwielbiam kurczaka i szpinak!
-
2014/11/16 20:25:29
Rozumiem, przecież to takie idealne połączenie :)