NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Mus rabarbarowo - jabłkowy

„Lekko kwaskowy, doskonale orzeźwiający – świetnie nadająca się na upalne dni. Pyszny zarówno na zimno np. jako dodatek do pieczywa lub na ciepło np. wymieszana z makaronem. Nadaje się również jako dodatek do różnego rodzaju deserów czy ciast. Mus można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Jeśli chcemy na dłużej zachować jego świeżość możemy go przygotować w formie konfitury. Wystarczy, że podczas smażeniu dodamy do niego cukier żelujący. Następnie należy go przełożyć do wyparzonych słoików i gotowe”

 Mus rabarbarowo - jabłkowy

Składniki:

  • 600 g obranych i oczyszczonych jabłek
  • 600 g rabarbaru
  • 12 łyżek cukru

Mus jabłkowy, mus rabarbarowy, mus z jabłek, mus z rabarbaru

Wykonanie:

  1. Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skórki i oczyścić. Pokroić na mniejsze cząstki.
  3. Na patelnię wlać około 4 łyżki wody, przełożyć na nią owoce. Dusić na małym ogniu pod przykryciem aż owoce zmiękną. Następnie za pomocą blendera zmiksować je na patelni.
  4. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dusić aż całkowicie się rozpuści. Zestawić z ognia, przełożyć do słoiczków lub do miseczki. Przechowywać w lodówce.

.mus jabłkowy, dżem jabłkowy, dżem z jabłek, konfitura jabłkowa, jabłka smażone, marmolada z jabłek, marmolada jabłkowa

poniedziałek, 04 lipca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/12 09:46:50
Mniam, mniam!!!