NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pierożki z mięsem

 „Te małe mięsne pierożki mogą stanowić doskonałą przekąskę lub przystawkę na przyjęciu. Oczywiście możemy je przygotować w większej formie, zwiększając wymiary ciast francuskiego. Farsz również możemy przygotować w wersji wegetariańskiej dodając do niego swoje ulubione produkty np. liście szpinaku, tuńczyka, mozzarellę czy paprykę”

Pierożki z mięsem, pierogi z mięsem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g mięsa mielonego
  • ½ pora
  • 100 g pieczarek
  • 1 pomidor
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki z pietruszki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Pora pokroić w półksiężyce, pieczarki posiekać w drobną kosteczkę. Wymieszać warzywa z mięsem i natką z pietruszki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, przełożyć na nią mięso z warzywami, podsmażać przez około 10 minut. Odstawić masę do schłodzenia.
  3. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kosteczkę.
  4. Do schłodzonej masy dodać jajko, pokrojonego pomidora, sól, pieprz oraz starty parmezan. Dokładnie wszystko razem wymieszać.
  5. Ciasto francuskie podzielić na około 16 równych kwadratów.
  6. Żółtko wymieszać z mlekiem.
  7. Na każdy kwadrat ciasta układać około 1 łyżkę farszu, składać na pół tworząc pierożki. Końce dokładnie skleić (można to zrobić za pomocą widelca).
  8. Każdego pierożka posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem.
  9. Pierożki wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotobrązowego koloru.

Pierożki z mięsem, pierogi z mięsem, pierogi z mięsem mielonym, farsz na pierogi, pierogi przepis

wtorek, 26 lipca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/26 10:57:20
Uwielbiam takie dania ;) A Twoje wyglądają szczególnie pysznie!
-
2011/07/26 16:55:54
Jakie świetne! Na pewno posmakowałyby mojemu synkowi, jest wielbicielem pierożków z mięskiem:)