NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z malinami

„Sernik z malinami jest niezwykle delikatny i puszysty. Tej wyjątkowej delikatności na pewno nadaje mu lekki i kremowy serek mascarpone. Skórka pomarańczowa oraz sok sprawiają iż pachnie on nie tylko malinami ale również i pomarańczami. Przepis pochodzi z najnowszego wydania magazynu „To jest pyszne”

Sernik z malinami

Składniki:

  • 150 g biszkoptów
  • 125 g ciasteczek amarettini
  • 175 g malin
  • 125 g margaryny
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 pomarańcza
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

 Sernik z malinami

Wykonanie:

  1. Margarynę roztopić i odstawić na 5 minut do ostudzenia. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem.
  2. Amarettini i biszkopty pokruszyć. Zagnieść w misce z roztopioną margaryną. Połowę masy wyłożyć na spód tortownicy, docisnąć płaską dłonią. Resztą wyłożyć brzegi tortownicy (do ok. 5 cm wysokości). Wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Maliny przecisnąć przez sitko do garnka, a następnie zagotować cały cza mieszając. Dodać ½ łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę zimnej wody. Mieszając, gotować około 1 minuty. Wystudzić.
  4. Pomarańczę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Pomarańczę przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok.
  5. Mascarpone utrzeć z kremowym serkiem, cukrem, cukrem waniliowym i skorka pomarańczową. Dodać jajka i 2 łyżki soku pomarańczowego. Na końcu wymieszać masę z pozostałą mąką ziemniaczaną.
  6. Połowę masy serowej wyłożyć na pokruszone ciasteczka amarettini i biszkopty. Na wierzchu rozłożyć kleksami ¼ musu malinowego i wykałaczką wymieszać na marmurek. Wyłożyć pozostałą masę serową. Na wierzch wyłożyć pozostały mus i ponownie wymieszać, tworząc marmurek.
  7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC (termo obieg 150oC) i piec 60-70 minut.
  8. Brzegi gotowego sernika okroić ostrym nożem. Odstawić na około 15 minut do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy, ostudzić.

Sernik z malinami

środa, 20 lipca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/20 14:44:13
oj marzenie ...zjadłabym szczególnie dzisiaj:)
-
2011/07/21 08:44:05
Wyglada oblednie! Zaintrygowal mnie dodatek amaretti, lubie ich wyrazisty smak.
-
Gość: , 2.25.42.*
2012/06/10 18:56:38
Moj chlopak skomentowal: 'Nalepszy sernik jaki kiedykolwiek jadlem, powaznie'.
Calkowicie sie z nim zgadzam, wyszedl puszysty i delikatny w smaku..
Wykonanie zajelo mi sporo czasu ale definitywnie bylo warto, goraco polecam !


-
2012/06/11 10:56:58
Cieszę się, że smakował :)
I zgadzam się z Waszą opinią, serniczek naprawdę warty przygotowania :)