NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sznycle z indyka

„Sznycle z dodatkiem pesto oraz szynki parmeńskiej (którą możemy zastąpić boczkiem) są wyjątkowo aromatyczne, a do tego przygotowuje się je w zaledwie kilka minut. Pesto Rosso składa się z suszonych na słońcu pomidorów oraz śródziemnomorskich potraw. Dzięki temu sznycle nabierają dodatkowo lekkiego i śródziemnomorskiego charakteru. Doskonałym dodatkiem do sznycli jest karmelizowana marchewka z dodatkiem bazylii, na którą przepis znajdziecie poniżej. Przepis pochodzi z majowego wydania „To jest pyszne”

Sznycle z indyka

Składniki:

Sznycle z indyka:

  • 4 cienkie sznycle z indyka (ok. 500-700 g)
  • 4-6 łyżek Pesto Rosso (pesto z pomidorów)
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Marchewka karmelizowana:

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 cytryna
  • ½ pęczka bazylii
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Sznycle z indyka:

  1. Sznycle umyć, osuszyć i przekroić w poprzek na pół. Każdą połówkę włożyć do woreczka foliowego i lekko rozbić tłuczkiem.
  2. Każdy sznycel posmarować cienko pesto, posypać solą i pieprzem i obłożyć plastrem szynki. Ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami.
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Smażyć na niej porcjami sznycle po 2-3 minuty z każdej strony.

Marchewka karmelizowana:

  1. Marchewki oczyścić, pozostawiając przy każdej kawałek natki. Obrać lub dokładnie wyszorować.
  2. Marchewki włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, z dodatkiem 1 łyżeczkic ukru. Gotować pod przykryciem 10-12 minut.
  3. Cytrynę sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce. Z 1 połówki wycisnąć sok.
  4. Bazylię opłukać w zimnej wodzie, osuszyć a następnie oberwać listki z łodyżek.
  5. Marchewki odcedzić, zostawić w garnku. Posypać cukrem i lekko skarmelizować.
  6. Dodać masło, sok i skórkę z cytryny oraz listki bazylii. Całość wymieszać i chwilę dusić, uważając żeby potrawa się nie przypaliła.

 Sznycle z indyka, karmelizowana marchewka, sznycel z indyka, pierś z indyka przepis,

środa, 13 lipca 2011, baaaraneeek
Tagi: marchewka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ewa smaczniutkie.pl, *.adsl.inetia.pl
2011/07/14 19:18:28
Świetne sznycle! Wszystkie składniki, które lubię :)