NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka pieczone

„Żeberka ta są doskonałym pomysłem na pyszny i wykwintny obiad. Najpierw żeberka pieczemy, a następnie należy je podsmażyć lub ugrillować z dodatkiem wyśmienitego sosu na bazie ketchupu, soku pomarańczowego i miodu. Dzięki niemu mają one chrupiącą i lśniącą skórkę. Żeberka te najlepiej podawać z sosem guacamole przygotowanym z awokado i jogurtu oraz pysznych quesadillas. Prawdę mówiąc quesadillas robiłam po raz pierwszy i od razu się w nich zakochałam! Naprawdę są rewelacyjne: chrupiące z ciągnącym się zapieczonym serem żółtym. Z pewnością będę je od teraz przyrządzać co raz częściej. Przepis pochodzi z czerwcowego wydania magazynu „To jest pyszne”

Żeberka pieczone

Składniki dla 6 osób:

Żeberka pieczone:

  • 2 kg żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • chili w proszku
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka miody
  • 250 g keczupu
  • 3 łyżki sosu Worcester
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki whisky

Guacamole:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól, pieprz, cukier

Quesadillas:

  • 150-200 g sera cheddar
  • 4 tortille
  • 1 łyżka oleju

Żeberka pieczone, żeberka smażone, żeberka grillowane

Wykonanie:

Żeberka pieczone:

  1. Czosnek obrać, posiekać i razem z odrobiną chilii w proszku, 1 łyżką brązowego cukru i solą morską utrzeć w moździerzu.
  2. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc.
  3. Po 2-3 porcje mięsa zawijać w folię aluminiową i piec około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150oC (termo obieg 125oC).
  4. Sok z pomarańczy, miód, pozostały brązowy cukier i odrobinę chili w proszku, keczup, sos Worcester, ocet i whisky zagotować. i, mieszając, gotować około 10 minut.
  5. Żeberka wyjąć z folii i ułożyć na patelni lub na grillu. Smażyć lub grillować do czasu, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Systematycznie skrapiać żeberka przygotowanym sosem.

Guacamole:

  1. Czosnek obrać i posiekać. Awokado przepołowić, a po usunięciu pestek pokroić na kawałki.
  2. Awokado, czosnek i sok z cytryny zmiksować. Dodać jogurt.
  3. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć i posiekać. Dodać do sosu guacamole, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Quesadillas:

  1. Ser cheddar zetrzeć na tarce.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć jeden placek tortilli, posypać połową sera i przykryć drugim plackiem. Piec 2-3 minuty na złotobrązowy kolor. Następnie przewrócić i piec 2-3 minuty z drugiej strony. W taki sam sposób przygotować drugą porcję.
  3. Tortille pokroić na kawałki. Podawać z żeberkami i sosem guacamole.

.Żeberka pieczone, żeberka smażone, żeberka grillowane

wtorek, 12 lipca 2011, baaaraneeek
Tagi: awokado

Komentarze
2011/07/12 09:45:43
Wlasnie mam zeberka i tak mysle i mysle jak je zrobic, a tu taki fajny przepis. Twoje wygladaja tak apaetycznie.
-
2011/07/12 11:43:05
smacznie się prezentują
-
2011/07/12 14:46:06
Też robiłam żeberka z miodem i jestem ich zdecydowaną fanką, a z guacamole muszą być jeszcze lepsze!
-
Gość: Bata, aaew88.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/12 19:02:56
Uwielbiam pieczone żeberka, te wyglądają wyśmieniecie ;)
-
2011/07/13 12:11:50
najlepsze mięso jakie jest to właśnie żeberka! ale narobiłaś mi ochotę!
-
Gość: Pinia, aagq1.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/13 16:57:42
Żeberka pieczone to jeden z moich ulubionych propozycji na obiad