NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z jagodami

„Bułeczki z jagodami, czyli inaczej jagodzianki to nic innego jak drożdżowe ciasto nadziewane jagodami, a w tym wariancie posypane również kruszonką. Warto wykorzystać trwający jeszcze sezon jagodowy i przygotować takie drożdżowe bułeczki z jagodami. Poza sezonem świeże jagody można oczywiście zastąpić mrożonymi. Zamiast kruszonki, wierzch bułeczek możemy polać lukrem lub stopioną białą czekoladą”

Bułeczki z jagodami

Składniki:

Drożdżowe bułeczki:

  • 70 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 350 g masła, lekko zmiękczonego
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko roztrzepane z 1łyżką mleka

Nadzienie jagodowe:

  • 200 g jagód
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:

Drożdżowe bułeczki:

  1. Do miski wlać mleko, dodać drożdże i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą.
  2. W misce miksera umieścić mąkę, sól i jajka, dolać mieszankę mleka i drożdży. Mieszać na niskich obrotach 5 minut, aby składniki dokładnie się połączyły.
  3. Oczyścić boki naczynia z ciasta, a następnie wyrabiać je na średnich obrotach około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i jednolite.
  4. W tym samym czasie wymieszać w innej misce masło i cukier. Dodać niewielką część do ciasta, mieszać na wolnych obrotach i stopniowo niewielkimi partiami, dokładać pozostałą masę. Zwiększyć następnie obroty i wyrabiać ciasto 6-10 minut, aż będzie gładkie, błyszczące i zacznie odstawać od brzegów naczynia.
  5. Pozostawić ciasto w misce. Przykryć czystą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny – w tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość.
  6. Uderzyć ciasto kilkakrotnie dłonią, by opadło. Ponownie przykryć naczynie i wstawić na kilka godzin do lodówki (nie dłużej niż na dobę).

Nadzienie jagodowe:

  1. Jagody umyć, wymieszać je dokładnie z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.

Kruszonka:

  1. W garnku roztopić masło.
  2. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i rozpuszczone masło zagnieść na kruszonkę.

 

Z ciasta formować małe placuszki, na środku ułożyć około 1 łyżkę jagód, następnie formować kulki lub podłużne bułeczki. Posmarować bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Każdą bułeczkę posypać kruszonką.  Odstawić je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by ciasto co najmniej dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. Rozgrzać piekarnik do 200oC. Wstawić bułeczki z jagodami do piekarnika i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170oC i piec jeszcze około  minut 15 – 20 minut. Po wyjęciu odstawić na 5 minut i przenieść na metalową kratkę.

Bułeczki z jagodami, bułki z jagodami, ciasto z jagodami, bułeczki drożdżowe z jagodami, placek z jagodami, ciasta z jagodami

sobota, 06 sierpnia 2011, baaaraneeek
Tagi: jagody

Polecane wpisy

  • Łosoś z sosem jagodowym

    „Przedstawiam przepis na eksperymentalnego łososia z sosem jagodowym. Bardzo lubię połączenia łososia z owocami oraz ze słodkimi sosami, więc gdy tylko zo

  • Pierogi z jagodami

    „Te czekoladowe pierożki z jagodami najlepiej podawać ze śmietaną posypaną cukrem lub waniliowym serkiem homogenizowanym. Ich przygotowanie zajmie nam zal

  • Muffiny z jagodami

    „Sezon jagodowy trwa w najlepsze, więc pomyślałam, że warto byłoby przygotować coś słodkiego właśnie z tymi owocami. Pomysł padł oczywiście na szybkie i p

  • Sernik jagodowy

    Dziś znów na blogu rządzą jagody - tym razem jednak w lekkim i delikatnym serniku na zimno. Przygotowanie go zajmie Wam około 15 minut, a jeśli wszystkie składn

  • Rolada jagodowa

    Muszę zacząć od tego, że to pierwsza rolada biszkoptowa w moim życiu. Wydaje się mało prawdopodobne? A jednak to prawda :) Nie wiem co powodowało ten stan, ale

Komentarze
2011/08/06 09:02:13
Pyszności:)
-
2011/08/06 10:48:42
O mniam! Alez pysznie wyglądają. Zjadłoby się :)