NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Calzone

„Calzone inaczej zwane „pizza pieróg” to nic innego jak wielki pieróg przygotowany z ciasta do pizzy z różnorodnym nadzieniem. Przewagą calzone nad typową pizzą jest z pewnością, to iż możemy je ze sobą wszędzie zabrać np. na piknik czy do pracy. Właściwie nadzienie możemy skomponować ze swoich ulubionych składników. Warto jednak nie zapominać o dodatku mozzarelli.  Sekret udanego calzone tkwi w bardzo cieniutkim rozwałkowaniu ciasta. Powinno ono mieć około 1-2 mm grubości. Warto więc poświecić trochę wysiłku i dokładnie rozwałkować ciasto na lekko owalne placki. Calzone są najlepsze gdy po wyjęciu z piekarnika przykryjemy je na około 20 minut suchą ściereczką”

Calzone

Składniki:

Ciasto:

  • 3¼ szklanki mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1/3 l ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli 

Nadzienie:

  • 3 białe kiełbaski
  • 200 g surowych frankfuterków
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pieczarek
  • 400 g mozzarelli
  • 5 łyżek oliwy

Calzone przepis, calzone pizza

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Połączyć ze sobą mąkę, drożdże, wodę oraz sól. Wyrabiać wszystko mikserem, aż ciasto uformuje się w kulę.
  2. Następnie przełożyć ciasto na podsypaną mąkę stolnicę i wyrabiać przez chwilę ręcznie. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do miski, polać oliwą i dokładnie ją rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
  3. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować kulę. Przełożyć je na wysypaną mąkę blachę, przykryć ściereczką i odstawić. W między czasie przygotować nadzienie.
  4. Każdą kulę rozwałkować na mące na bardzo cieniutki, lekko owalny placek (powinien mieć około 28 cm średnicy). Ułożyć je na podsypanym mąką  blacie.

Nadzienie:

  1. Białą kiełbasę pokroić w półplasterki. Frankfuterki w plasterki.
  2. Cebulę posiekac w piórka, papryki w paseczki.
  3. Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią wszystkie przygotowane składniki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie odkryć patelnię i smażyć jeszcze przez około 5-10 minut. Farsz odstawić aby lekko przestygł.
  5. Mozzarellę pokroić w kosteczkę.
  6. Na połowie każdego z placka ułożyć mozzarellą, następnie mięsny farsz. Całość powtórnie posypać mozzarellą.
  7. Każdy placek złożyć na pół formując duży pieróg calzone. Brzegi podwinąć, skleić je dokładnie za pomocą widelca.
  8. Calzone piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220oC przez około 10-20 minut.

Calzone, Calzone przepis, calzone pizza

środa, 17 sierpnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/17 07:38:04
Smaaacznie :)
-
2011/08/17 21:30:36
Bardzo smakowicie sie prezentują. A środek taaaki kolorowy!
-
2011/08/18 18:01:22
Jeszcze tak podanej pizzy nie jadłam:) Musze koniecznie wypróbować:)
-
2013/07/31 12:24:42
Świetnie się prezentują :) Bardzo apetycznie!