NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z jagodami

„Te czekoladowe pierożki z jagodami najlepiej podawać ze śmietaną posypaną cukrem lub waniliowym serkiem homogenizowanym. Ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Gwarantuję, że jeszcze szybciej znikną ze stołu”

 Pierogi z jagodami

Składniki na ok. 45 sztuk:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • 6 łyżek kakao

Nadzienie:

  • 400 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować. Wykroić z niego krążki np. szklanką.

Nadzienie:

  1. Jagody umyć i dokładnie, ale delikatnie osuszyć.
  2. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Jagody delikatnie wymieszać z czekoladą oraz mąką.
  4. Nadzienie układać na wyciętych krążkach po około 1 łyżeczce, a następnie dokładnie zlepiać brzegi.
  5. Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Po wypłynięciu ich na wierzch gotować jeszcze przez 2 minuty. Następnie dokładnie odsączyć i natychmiast podawać.

Pierogi z jagodami, pierożki z jagodami

piątek, 26 sierpnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/26 11:45:13
Pieknie wygladaja! Jestem strasznym leniem, jesli idzie o lepienie pierogow, ale te kusza mnie tak bardzo, ze chyba zabiore sie za nie wkrotce :)
-
2011/08/27 11:33:30
Wow to musi być naprawdę smaczne :)
-
2011/08/28 11:57:24
Jakie cudne! Czekoladowe pierogi!:)
-
2011/09/17 14:25:31
Zrobiłam pierogi wg Twojego przepisu, tyle że z malinami :) Były przepyszne!
Pozdrawiam :)
-
2011/11/02 20:06:22
Super przepis, a blog dodaję do ulubionych. Pozdrawiam.