NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż z jabłkami

„Deser ten składa się z ugotowanego na mleku ryżu z dodatkiem cukru i masła oraz  świeżo przygotowanego musu jabłkowego. Ryż z jabłkami doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Możemy go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno”

Ryż z jabłkami

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4-5 dużych jabłek
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

 ryż zapiekany z jabłkami, ryż z jabłkami, zapiekany ryż z jabłkami, ryż z jabłkiem

Wykonanie:

  1. Mleko wlać do wysokiego garnka, wsypać ryż, dodać 1 łyżkę masła oraz cukier i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu przez około 6 minut (aż do miękkości ryżu), ciągle i bardzo energicznie mieszając aby ryż się nie przypalił.
  2. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na około 10 minut aby ryż wchłonął całe pozostałe mleko. W ten sposób ryż będzie bardzo mleczny i miękki, zapobiegając tym samym przypaleniu.
  3. Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Przełożyć na nią jabłka, podlać około ¼ szklanki wody i smażyć aż do miękkości. Dodać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.
  4. Ryż przełożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć smażone jabłka. Posypać cynamonem, podawać na ciepło.

Ryż z jabłkami i cynamonem, ryż na mleku z jabłkami, ryż z jabłkami

sobota, 13 sierpnia 2011, baaaraneeek

Komentarze
2013/07/08 13:55:47
Pychota! U mnie to danie zimowe, ale nawet teraz przy taaakim upale chętnie bym zjadła, ale niestety, jabłek jeszcze nie ma.