NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Snickers

„Długo zastanawiałam się co można przygotować  z dodatkiem batoników Snickers. Pomysł padł tym razem na sernik. Składa się on z ciasteczkowego spodu z dodatkiem orzeszków ziemnych, które nieco odzwierciedlają smak Snickers`a. Masa serowa została w tym przepisie wzbogacona o świeżo wyciśnięty sok oraz skórkę pomarańczową. Wierzch to nic innego jak stopiona czekolada mleczna i pokrojone na mniejsze kawałki Snickers`y”

Sernik Snickers

Składniki:

Spód:

  • 170 g ciasteczek digestive (herbatników)
  • 125 g masła
  • 40 g orzeszków ziemnych

Masa serowa:

  • 600 g kremowego sera np. Philadelphia
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki    (odejmij śmietankę od soku)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 85 g cukru
  • 1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • sok wyciśnięty z ½ małej pomarańczy lub cytryny
  • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • szczypta soli

Wierzch:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 g batoników Snickers

 Sernik Snickers, ciasto snickers, snickers

Wykonanie:

Spód:

  1. Ciasteczka oraz orzeszki umieścić w mikserze, rozdrobnić.
  2. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. 
  3. Pokruszonymi ciasteczkami wyłożyć około 12 okrągłych foremek lub spód tortownicy. Każdą formę należy uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia.  

Masa serowa:

  1. Wbić do miski 2 jajka oraz 1 żółtko. Dodać cukier, serek oraz cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając, wlać sok z pomarańczy, otartą skórkę oraz mąkę ziemniaczaną.
  2. Dodać do masy szczyptę soli oraz wlać śmietankę, wymieszać wszystko razem.
  3. Masę przelać do wyłożonej ciasteczkami tortownicy lub okrągłych foremek. Sernik piec w temperaturze 160oC przez 30-40 minut. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, otworzyć lekko drzwiczki i pozostawić w nim jeszcze sernik przez 30 minut.

Wierzch:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią przestudzony sernik.
  2. Batoniki Snickers pokroić w kosteczkę. Posypać nią sernik.

Sernik Snickers, ciasto snickers, snickers

środa, 10 sierpnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/10 12:15:36
Muszą byc przepyszne!! :D Uwielbiam snikersy, więc w takiej postaci też na pewno by mi smakowały ;)
-
2011/08/10 18:59:15
bardzo smakowite serniczki!
-
2011/08/10 19:47:30
Super małe sernikowe pysznosci :) Robiłam sernik snickers, był pyszny :)
Pozdrowienia