alba.blox@gmail.com
Blog > Komentarze do wpisu

Surówka z białej kapusty

„Surówka ta w smaku przypomina bardzo popularną surówkę podawaną w restauracjach chińskich. Dla wzbogacenia jej smaku możemy dodać dodatkowo chili w płatkach. Surówka ta najlepsza jest po całonocnym „leżakowaniu” w lodówce”

Surówka z białej kapusty, sałatka z białej kapusty

Składniki:

  • ½ białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Kapustę drobno poszatkować.
  2. Marchewkę obrać i oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę oraz marchewkę przełożyć do dużej miski.
  3. Czosnek zmiażdżyć. Olej, cukier, ocet, czosnek oraz sól wymieszać w rondlu. Zagotować.
  4. Natychmiast polać gorącą zalewą kapustę z marchewką i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Surówka z białej kapusty, sałatka z białej kapusty, surówki z białej kapusty, surówki z kapusty białej, surówka z młodej kapusty

piątek, 19 sierpnia 2011, baaaraneeek

Komentarze
2011/08/19 07:48:20
Przepis już ląduje w ulubionych, ponieważ ostatnio jadłam właśnie taką surówkę w chińskiej i była pyszna :)
Pozdrawiam!
-
2011/08/19 10:18:13
Uwielbiam surówkę z chińskiej knajpy! Na pewno przygotuję sobie w domu (przynajmniej będę wiedzieć co tak naprawdę w niej ląduje)!! :)
-
Gość: , host-195-88-115-21.hypernet.biz.pl
2012/04/05 12:40:11
cos z tym octem jest nie tak, ja własnie zrobiłam , ale tak nim jedzie, że sie tego nie da rady jeść
-
Gość: zoja, 178-36-214-208.adsl.inetia.pl
2012/08/26 11:15:05
masz rację octu wystarczy w zależnosci jak kto lubi o jedej łyzki do trzech łyżek
-
Gość: ^^, cpc29-wolv15-2-0-cust196.16-1.cable.virginmedia.com
2012/09/07 15:45:05
Świetny przepis ;) zagotowanie zalewy super sprawa! Ja dodalabym jeszcze jedna cebule drobno posiekana :)
-
Gość: , 178.183.172.177.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/11/21 16:05:33
Wszystko w przepisie jest O.K., ale jeżeli chodzi o ocet to trzeba dać albo ocet z białego wina, albo ocet jabłkowy i zapach octu po ostudzeniu znika a kapusta jest chrupka i pyszna. Pozdrawiam.
-
Gość: rzuw, c37-160.icpnet.pl
2012/12/11 18:42:40
Kurtyna.. chyba przypaliłem tą zalewę, jak się smakuje surówkę, to jest gorzki posmak :(, zagotowałem i mieszałem, żeby cukier się rozpuścił
-
Gość: Ania, 178-248-113.dynamic.cyta.gr
2013/01/17 17:55:24
Smaczna ale troche za slodka...zmniejszylabym porcje cukru o polowe
-
Gość: ania, net135-138.4web.pl
2013/02/09 18:32:55
oleju jak na przecietna glowke kapsty jest za duzo, poza tym jak zalalam kapuste i marchew ta marynata, to kapusta stala sie przezroczysta
nie przypomina to surowek od chinczyka
-
Gość: , ip-129-73.lan.net.pl
2013/05/03 12:08:34
Bardzo prosta- bardzo dobra, następnym razem dodam tylko troszkę mniej cukru.
-
Gość: Kristiana, 77-254-170-148.adsl.inetia.pl
2014/01/16 14:40:59
A ile jest tego oleju? Tu jest tak dziwnie napisane 3/2 nie lepiej napisać 1,5 szklanki, a tak to nie wiem właściwie ile tego jest.
-
2014/01/16 16:19:47
Oleju jest 1/2 szklanki, tj. pół szklanki.
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl