NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka z ryżu

„Ta ryżowa zapiekanka doskonale nadaje się jako dodatek do dania głównego bądź może być podana właśnie w formie dania głównego z dodatkiem sosu oraz sałatki. Zapiekankę tę można przechowywać do kilku dni w lodówce, podgrzewając ją uprzednio przed podaniem w piekarniku. Formę podaną w przepisie możemy zastąpić dowolną inną np. kwadratową wycinając z zapiekanki dowolne kształty”

Zapiekanka z ryżu

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 400 g zielonej fasolki
  • 200 g boczku
  • 3 jajka
  • ½ szklanki śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ryż włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować przez 15 minut. Następnie odsączyć.
  2. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzuci ją do gotującej się wody i gotować przez 5 minut.
  3. Boczek pokroić na cieniutkie, podłużne plasterki.
  4. W miseczce połączyć ze sobą dokładnie jajka, śmietankę oraz curry. Dodać ryż, wymieszać. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
  5. Foremkę o wymiarach 39*14 cm wyłożyć papierem do pieczenia. przelać do niej masę ryżowo-jajeczną. Na wierzchu rozłożyć równomiernie fasolkę a następnie plasterki boczku.
  6. Zapiekankę przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec przez około 40 minut.

Zapiekanka z ryżu, ryż z warzywami, ryż pieczony, zapiekanka z ryżem, ryż zapiekany, ryż z mięsem, zapiekanka ryżowa

czwartek, 25 sierpnia 2011, baaaraneeek
Tagi: ryż

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/25 14:33:33
A nadaje się do jedzenia na zimno? Bo wygląda na to, że sporo jej wyjdzie i tak sobie pomyślałam żeby następnego dnia zapakować trochę do lunch boxa :)
-
2011/08/25 15:56:50
Tak, jest również doskonała na zimno :)
Spokojnie możemy ją wziąc do pracy czy do szkoły i zjeśc w przerwie na lunch :)
-
2011/08/25 19:32:23
bardzo ciekawy pomysł