NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Chilli con carne

„Chilli con carne to typowa potrawa kuchni meksykańskiej. W Meksyku jest ona bardzo popularną przekąską podawaną w barach typu fast food. Składa się ona z mięsa mielonego z dodatkiem kukurydzy, czerwonej fasoli, papryki i pomidorów. Danie to najlepiej podawać z tortilla. Ja proponuję quesadillas czyli tortillę zapiekaną z serem żółtym”

Chilli con carne

Składniki:

Chili con carne:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej

Quesadillas:

  • 150-200 g sera cheddar
  • 4 tortille
  • 1 łyżka oleju

Chilli con carne

Wykonanie:

Chili con carne:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć na niej na złocisty kolor cebulę oraz czosnek.
  3. Na patelnię dołożyć mielone mięso. Smażyć je przez około 5 minut cały czas rozdrabniając je za pomocą widelca.
  4. Dodać pomidory z puszki, cukier oraz przyprawę. Dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
  5. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Przełożyć ją na patelnię, dusić jeszcze przez około 25 minut.
  6. Pod sam koniec gotowania dodać kukurydzę oraz fasolę. Wymieszać i zestawić z ognia.

Quesadillas:

  1. Ser cheddar zetrzeć na tarce.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć jeden placek tortilli, posypać połową sera i przykryć drugim plackiem. Piec 2-3 minuty na złotobrązowy kolor. Następnie przewrócić i piec 2-3 minuty z drugiej strony. W taki sam sposób przygotować drugą porcję.
  3. Tortille pokroić na mniejsze kawałki.

Chilli con carne

piątek, 09 września 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/09 09:55:12
ah chilli con carne :) dawno nie robiłam, chyba muszę powtórzyć to danie bo potwierdzam, że jest pyszny!! pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/09/09 11:55:49
Bardzo lubię chili con carne...z dużą ilościa ostrej papryczki :) Świetne danie na chłodniejsze dni. Pozdrawiam!
-
2011/09/09 12:15:59
WSPANIAŁE! :-)))) I te tortilki... Magiczność! :-)
-
2011/09/09 20:19:04
Jedno z moich najbardziej ulubionych dań. Zrobiłam przedwczoraj, bo mi się za nim zatęskniło. Moja wersja jest zazwyczaj bez kukurydzy i najbardziej lubię z wołowiną, z wieprzowiną niespecjalnie.
-
2011/09/09 20:31:07
kocham meksykańską kuchnię!
-
2011/09/09 23:17:30
A to jest pyszne :) Choć ostre, ale raz na jakiś czas można poszaleć :)
-
2012/10/26 18:52:15
wrzuciłam całe opakowanie przyprawy, i ser dziugas (bo taki miałam akurat w lodówce) i dodałam trochę soli;) PYSZNE!!!!!!dzięki za przepis. Zostaje na stałe:)
-
2012/10/26 23:09:57
Hehe bardzo się cieszę :)