NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z malinami

„Jest to ciasto które składa się z półkruchego spodu, warstwy owocowej składającej się z malin i soczystych gruszek oraz wierzchniej warstwy kokosowej. Warto wykorzystać kończący się już sezon malinowy i przygotować takie ciasto. Na takie malinowo-gruszkowe ciasto mogą bez wątpienie skusić się nawet osoby dbające o linię”

Ciasto z malinami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 2 jaja

Warstwa malinowa:

  • 500 g malin
  • 2 duże, soczyste gruszki
  • 3 łyżki cukru pudru

Warstwa kokosowa:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, cukier, sól i wbić jaja. Całość zagnieść.
  2. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
  3. Następnie ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć z folii i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 30*40 cm.

Warstwa malinowa:

  1. Maliny umyć i osączyć.
  2. Gruszki obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać je z malinami a następnie rozłożyć je równomiernie na cieście. Wierzch warstwy owocowej posypać cukrem pudrem.

Warstwa kokosowa:

  1. Masło stopić w garnku. Ciągle mieszając stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie domieszać żółtka.
  2. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą kokosową.
  3. Masę równomiernie rozprowadzić na warstwie owocowej.
  4. Ciasto przełożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 40-50 minut.

Ciasto z malinami, ciasto z owocami, ciasta z owocami, placek z owocami, placek z malinami, ciasto malinowe

środa, 07 września 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/07 10:16:42
aż ślinka leci :-)
-
2011/09/07 11:24:14
na koniec lata super pychota!
-
Gość: wilczyca, *.dynamic.chello.pl
2011/09/07 11:25:35
i bardzo podoba mi się połączenie malin z gruszkami
wilczyca-mojemniam.blogspot.com/
-
2011/09/07 14:21:43
Fajny pomysł z połączeniem malin z gruszkami...muszę kiedyś wypróbować :) No i te wiórki..mniam :)
-
2011/09/07 15:10:21
Wygląda idealnie! Aż miło patrzeć:)
-
2011/09/07 17:06:46
Bardzo fajne połączenie i w ogóle ciasto wygląda przepysznie!:)
-
2011/09/08 10:39:23
słodkie warstwy.. takie pyszne.