NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki bez zawijania

„Gołąbki bez zawijania to taka prostsza wersja klasycznych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Z pewnością robi się je dużo o szybciej od tych tradycyjnych. Wystarczy tylko podsmażyć mięso, ugotować ryż i poszatkować kapustę. Do tego przygotować tylko pyszny sos pomidorowy i gotowe”

Gołąbki bez zawijania, gołąbki z mięsem, gołąbki

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • ½ główki kapusty (550 g)
  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • mąka do obtoczenia
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 1,5 kg obranych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 12 łyżek ketchupu
  • sól

Wykonanie:

  1. Kapustę cienko poszatkować lub pokroić w kostkę.
  2. Wymieszać ze sobą kapustę, mięso oraz ryż. Dodać kaszę manną i jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  3. Z masy uformować około 12 gołąbków, następnie obtoczyć je w mące.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć na niej partiami gołąbki na małym ogniu z każdej strony przez około 3-5 minut, aby nabrały ładnego, złocistego kolor.

Sos pomidorowy:

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Przełożyć warzywa na patelnię, smażyć aż cebula nabierze ładnego złotobrązowego koloru.
  2. Pomidory sparzyć i obraz ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć je na patelnię i podgrzewać na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą. W razie gdyby w sosie pozostawały duże kawałki pomidorów zmiksować go za pomocą blendera.
  3. Do sosu wlać ketchup i dokładnie wymieszać.
  4. Gołąbki przełożyć do sosu pomidorowego. Dusić wszystko razem na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Klopsiki wyjąć z lodówki.

Gołąbki bez zawijania, gołąbki z mięsem, gołąbki

poniedziałek, 12 września 2011, baaaraneeek
Tagi: ryż

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/12 14:06:14
noi to bedzie moja ulubiona wersja golabkow:)
-
2011/09/12 17:58:03
Fajna odmiana dla zwykłych gołąbków :) I mniej pracochłonna :) Czasami też się na nie skuszam ;)