NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJˇCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE Sˇ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Goł±bki bez zawijania

„Goł±bki bez zawijania to taka prostsza wersja klasycznych goł±bków zawijanych w li¶cie kapusty. Z pewno¶ci± robi się je dużo o szybciej od tych tradycyjnych. Wystarczy tylko podsmażyć mięso, ugotować ryż i poszatkować kapustę. Do tego przygotować tylko pyszny sos pomidorowy i gotowe”

Goł±bki bez zawijania, goł±bki z mięsem, goł±bki

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • ½ główki kapusty (550 g)
  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • m±ka do obtoczenia
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 1,5 kg obranych pomidorów
  • 2 z±bki czosnku
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 12 łyżek ketchupu
  • sól

Wykonanie:

  1. Kapustę cienko poszatkować lub pokroić w kostkę.
  2. Wymieszać ze sob± kapustę, mięso oraz ryż. Dodać kaszę mann± i jajka. Doprawić do smaku sol± i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  3. Z masy uformować około 12 goł±bków, następnie obtoczyć je w m±ce.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć na niej partiami goł±bki na małym ogniu z każdej strony przez około 3-5 minut, aby nabrały ładnego, złocistego kolor.

Sos pomidorowy:

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisn±ć przez praskę. Przełożyć warzywa na patelnię, smażyć aż cebula nabierze ładnego złotobr±zowego koloru.
  2. Pomidory sparzyć i obraz ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć je na patelnię i podgrzewać na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić sol±. W razie gdyby w sosie pozostawały duże kawałki pomidorów zmiksować go za pomoc± blendera.
  3. Do sosu wlać ketchup i dokładnie wymieszać.
  4. Goł±bki przełożyć do sosu pomidorowego. Dusić wszystko razem na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Klopsiki wyj±ć z lodówki.

Goł±bki bez zawijania, goł±bki z mięsem, goł±bki

poniedziałek, 12 wrze¶nia 2011, baaaraneeek
Tagi: ryż

Komentarze
2011/09/12 14:06:14
noi to bedzie moja ulubiona wersja golabkow:)
-
2011/09/12 17:58:03
Fajna odmiana dla zwykłych goł±bków :) I mniej pracochłonna :) Czasami też się na nie skuszam ;)