NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Lasagne ze szpiankiem

„Lasagne ze szpinakiem to pomysł na dość szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy że mamy gotowe płaty lasagne w spiżarce i szpinak w zamrażalniku. Jeśli chcemy otrzymać lasagnę w wersji wegetariańskiej, wystarczy, że zrezygnujemy z dodania boczku”

Lasagne ze szpinakiem

Składniki:

  • 9 płatów lasagne
  • 600 g mrożonego szpinaku
  • 300 g chudego boczku (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 250 g mozzarelli
  • 300 g ricotty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Szpinak przełożyć do małego rondla. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
  2. Boczek oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią boczek oraz cebulę. Smażyć przez około 5 minut.
  3. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
  4. Do dużego naczynia przełożyć ricottę, szpinak cebulę oraz boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Płaty lasagne wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Najlepiej obgotowywać każdy płat osobno. Zapobiegnie to sklejeniu się płatów podczas gotowania.
  6. Żaroodporną foremkę do pieczenia wysmarować grubo masłem.
  7. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Posmarować je farszem szpinakowym, ułożyć plastry mozzarelli i posypać startym parmezanem. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy lasagne, posypując nieco obficiej parmezanem jej wierzch.
  8. Lasagne przełożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 40 minut. 

Lasagne ze szpinakiem

czwartek, 29 września 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/29 14:46:49
Ostatnio usłyszałem od mojej lepszej połówki, że "nie ma czegoś takiego jak za dużo szpinaku". Więc muszę w najbliższym czasie przygotować taką lasagne ;)
-
2011/09/29 18:14:05
Jejku jak pięknie przyrumieniony wierzch .Pychota
-
2011/09/29 18:21:54
Pieknie wygląda, ostatnio rozsmakowaliśmy się w szpinaku więc jeśli tylko nabęde wszystkie sery na pewno wypróbuję :)
-
2011/09/29 20:44:09
Przepysznie wygląda ta lasagne :)