NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Nadziewane pomidory

„U schyłku lata królują przede wszystkim pomidory. Postanowiłam więc przyrządzić je nadziewane mięsem, kaszą kuskus, marchewką oraz rodzynkami. Połączenie tych wszystkich smaków słonego, słodkiego, chrupiącego daje niesamowity efekt. Nadziewane pomidory najlepiej podawać na gorąco, tuż po wyjęciu z piekarnika”

Nadziewane pomidory

Składniki:

  • 8 dużych i twardych pomidorów
  • 400 g mięsa mielonego
  • ¾ szklanki kaszy kuskus
  • ¾ szklanki wrzącej wody
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g rodzynek
  • 200 g kremowego serka typu Almette
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Nadziewane pomidory, faszerowane pomidory

Wykonanie:

  1. Pomidory umyć, osuszyć i odkroić wierzchy. Wydrążyć miąższ, zostawiając dość grube ścianki.
  2. Cebulę posiekać w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Przełożyć na nią cebulę oraz mięso mielone. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podsmażyć.
  3. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą. Odstawić na 5 minut.
  4. Marchewkę oczyścić a następnie pokroić w drobniutką kosteczkę.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  6. Kuskus wymieszać z mięsem, marchewką, natką pietruszki oraz rodzynkami. Dodać kremowy serek, doprawić do smaku, wymieszać.
  7. Pomidory napełnić farszem, przykryć wierzchami a następnie włożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  8. Pomidory zapiekać przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC.

Nadziewane pomidory, faszerowane pomidory,

czwartek, 01 września 2011, baaaraneeek
Tagi: pomidory

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/01 11:42:43
Mniaaam, pycha! Bardzo lubię takie pomidorki :) Tak samo jak i paprykę :)
-
2011/09/01 17:37:55
Ta marchewka i rodzynki to bardzo nietypowy i fajny dodatek do farszu. Ja ostatnio robiłam z pieczarkami i kaszą jęczmienną. Zapraszam do mojej akcji warzywa psiankowate wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285