Blog > Komentarze do wpisu
Pulpety rybne
„Pulpety rybne z sosem pieczarkowym doskonale nadają się na pyszny i niezbyt kaloryczny obiad. Mogą one być alternatywą dla klasycznej smażonej ryby. Pulpeciki te proponuję podać ułożone na sosie pieczarkowym, posypane świeżym koperkiem. Z podanych składników powinno nam wyjść około 30-35 pulpecików”

Składniki:
Pulpety rybne:
- 700 g filetów białej ryby np. soli, mintaja, pangi
- 1 duża cebula
- 2 czerstwe bułki
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka
- mąka do obtaczania
Sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz

Wykonanie:
Pulpety rybne:
- Bułki namoczyć w mleku, następnie dokładnie odsączyć.
- Filety, cebulę oraz bułki zmielić.
- Do masy rybnej dodać jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Dokładnie wymieszać.
- Z masy formować okrągłe pulpety, obtaczać je w mące a następnie wrzucać na gotująca się osoloną wodę. Gotować przez 10 minut.
Sos pieczarkowy:
- Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę posiekać w kosteczkę.
- W garnku roztopić masło. Przełożyć do niego pieczarki oraz cebulę. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

wtorek, 20 września 2011, baaaraneeek