alba.blox@gmail.com
Blog > Komentarze do wpisu

Pulpety rybne

„Pulpety rybne z sosem pieczarkowym doskonale nadają się na pyszny i niezbyt kaloryczny obiad. Mogą one być alternatywą dla klasycznej smażonej ryby. Pulpeciki te  proponuję podać ułożone na sosie pieczarkowym, posypane świeżym koperkiem. Z podanych składników powinno nam wyjść około 30-35 pulpecików”

Pulpety rybne

Składniki:

Pulpety rybne:

  • 700 g filetów białej ryby np. soli, mintaja, pangi
  • 1 duża cebula
  • 2 czerstwe bułki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka
  • mąka do obtaczania

Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2  łyżki masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Pulpety rybne, pulpety rybne w sosie, pulpety w sosie, pulpety, przepis na pulpety w sosie, pulpety przepis, pulpety rybne gotowane

Wykonanie:

Pulpety rybne:

  1. Bułki namoczyć w mleku, następnie dokładnie odsączyć.
  2. Filety, cebulę oraz bułki zmielić.
  3. Do masy rybnej dodać jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Dokładnie wymieszać.
  4. Z masy formować okrągłe pulpety, obtaczać je w mące a następnie wrzucać na gotująca się osoloną wodę. Gotować przez 10 minut. 

Sos pieczarkowy:

  1. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę posiekać w kosteczkę.
  2. W garnku roztopić masło. Przełożyć do niego pieczarki oraz cebulę. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Następnie dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

pulpety rybne, sposób na rybę, ryba przepisy, ryby przepisy

wtorek, 20 września 2011, baaaraneeek

Komentarze
2011/09/20 12:55:51
Na pewno są pyszne.Tez takie robię , ale z sosem koperkowym..........www.ja-w-kuchni.bloog.pl
-
2011/09/20 22:11:53
Rybne pulpeciki zjadłabym z ochotą:)
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl