NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z wędzonym łososiem

„Właściwie risotto możemy przyrządzić z dowolnymi, ulubionymi składnikami. Wczoraj dostałam od Taty przyjaciółki pysznego, olbrzymiego, dobrze doprawionego wędzonego na ciepło łososia. Postanowiłam go więc dzisiaj wykorzystać jako dodatek do risotta, które jest rewelacyjne w smaku. Dzięki żółtkom i śmietance jest bardzo kremowe. Parmezan natomiast dodaje mu aksamitności. Risotto jest zarazem bardzo sycące i z całą pewnością nadaje się na pyszny obiad”

Risotto z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 300 g wędzonego na ciepło łososia
  • 1,5 szklanki ryżu do risotto
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1 litr bulionu rybnego lub drobiowego
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ¼ szklanki śmietanki 36%
  • 2 żółtka
  • 100 g startego parmezanu

Wykonanie:

  1. Bulion zagotować w garnku.
  2. Cebulę okroić w drobniutką kosteczkę. Łososia podzielić na mniejsze cząstki.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Podsmażyć na niej cebulę. Następnie dodać ryż i mieszać aż wchłonie cały tłuszcz. Dolać wino i mieszać aż płyn całkowicie się zredukuje.
  4. Partiami, ciągle mieszając dolewać bulion (po około ½ szklanki). Następną porcję bulionu wlewać dopiero gdy ryż całkowicie wchłonie poprzednią. Dolewać bulion aż do całkowitego jego wyczerpania. Po około 15 minutach ryż powinien być już miękki.
  5. Dokładnie ze sobą połączyć żółtka, śmietanę oraz parmezan. Wlać je na patelnię i energicznie wymieszać. Dodać 2 łyżki masła oraz łososia i jeszcze chwilę podgrzewać. Zdjąć z ognia.

Risotto z łososiem

niedziela, 25 września 2011, baaaraneeek
Tagi: łosoś

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/25 16:49:13
z tym łososiem musiało byc pysznie aromatycznie.
-
2011/09/26 08:44:22
Mniam, jak pysznie wygląda. A łososia to ja bardzo lubie:)
Pozdrawiam.
-
2011/09/26 21:49:45
Witam

Chcę Panią zaprosić do współpracy przy portalu kulinarnym grandfooding.pl.
Uważam, że Pani doświadczenie i fantazja w recepturach wniosą w nasz młody portal dożo pożytecznych i cennych przepisów.
W zamian oferujemy przy każdym Pani przepisie wprowadzenie linku reklamowego do bloga.

Życzymy wielu udanych przepisów i serdecznie zapraszamy do współpracy.

Redakcja www.grandfooding.pl