NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy z gruszkami

 „Torcik ten składa się z trzech warstw biszkoptu czekoladowego, które przełożone są maślanym kremem czekoladowym z dodatkiem nutelli i gruszek. Całość oblana jest mocno czekoladową polewą przygotowaną na bazie masła i kakao. Do przepisu tego radzę wybrać gruszki dość miękkie i bardzo soczyste. Jeśli będą zbyt twarde najlepiej podgotować je przez około 5 minut w wodzie z dodatkiem cukru”

Tort czekoladowy z gruszkami

Składniki:

Biszkopt:

  • 175 g mąki
  • 40 g kakako
  • 225 g miękkiej margaryny
  • 225 g drobno mielonego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 50 mleka
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 6 łyżek wódki gruszkowej

Krem czekoladowy z gruszkami:

  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • ½ l mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g nutelli
  • 700 g miękkich i soczystych gruszek

Polewa czekoladowa:

  • 110 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 35 g kakao
  • 35 ml mleka

tort czekoladowy, tort z gruszkami, ciasto z gruszkami, tort czekoladowy z gruszkami

Wykonanie:

Biszkopt:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160oC.
  2. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do makutry. Dodać margarynę, jajka, mleko oraz esencję waniliową i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przelać masę do wyłożonej wcześniej formy i wygładzić grzbietem łyżki. Piec około 45 minut.
  4. Biszkopt odłożyć do wystygnięcia. Następnie przekroić go na 3 równe części. Każdą z nich nasączyć wódką gruszkową.

Krem czekoladowy z gruszkami:

  1. Budyń czekoladowy przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając cukier i mleko. Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w budyniu. Pozostawić go do wystygnięcia przykrywając folią spożywczą (folię położyć bezpośrednio na budyń).
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać nutellę dokładnie wymieszać. Ciągle miksując dodawać do masy po 1 łyżce ostudzonego budyniu.
  3. Gruszki obrać i dokładnie oczyścić, pokroić w kostkę. Dodać do kremu czekoladowego i delikatnie wymieszać.
  4. Na pierwszy krążek biszkoptu wylać połowę kremu i dokładnie go rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem i pokryć go pozostałym kremem. Następnie ułożyć na wierzchu ostatni krążek biszkoptu.

Polewa czekoladowa:

  1. Wszystkie składniki na polewę dokładnie ze sobą zmiksować.
  2. Pokryć polewą wierzch i boki tortu.

tort czekoladowy, tort z gruszkami, ciasto z gruszkami, tort czekoladowy z gruszkami

wtorek, 27 września 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/27 09:08:25
Wspaniały :)
-
2011/09/27 14:14:21
Pęknie wygląda! a połączenie smakowe jest idealne! :)
-
2011/09/27 19:48:06
Piękne połączenie smakowe:)