NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kluski śląskie

„Kluski śląskie są rodzajem klusek ziemniaczanych, ponieważ są przygotowane na bazie ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Są one popularną potrawą na Górnym i Dolnym Śląsku. Kluski śląskie najlepiej podawać z podsmażonym wędzonym boczkiem lub z różnego rodzaju sosami jako dodatek do dań mięsnych”

Kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 kluski ziemniaczane, śląskie kluski, kluski śląskie przepis, przepis na kluski, przepis na kluski śląskie

Wykonanie:

  1. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dokładnie wymieszać z mąką, jajkami oraz solą. Wyrobić ciasto.
  2. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta uformować gruby wałek. Odcinać po plasterku ciasta i toczyć z niego niewielkie kulki. Każdą z kulek nacisnąć palcem, tworząc wgłębienie.
  3. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować je przez około 4-5 minut po ich wypłynięciu na wierzch.

kluski śląskie, przepis na kluski śląskie

piątek, 14 października 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Marchewka gotowana

    Składniki: ok. 800 g marchewki pół łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki masła ¾ małego kubeczka jogurtu na

  • Kopytka w sosie pieczarkowym

    „Kopytka w sosie pieczarkowym mogę być stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego – ryby czy różnego rodzaju mięs. Po przygotowaniu ko

  • Gnocchi w sosie pomidorywm

    „Mięciutkie gnocchi wykonane z dodatkiem kremowego serka w pysznym sosie pomidorowym na bazie świeżych pomidorów. Możemy również do przygotowania sosu uży

Komentarze
2011/10/14 13:29:40
Kluski śląskie i rolada. Mniam! Jeszcze nigdy nie robiłam tych klusek, mimo, że je uwielbiam. Musze się w końcu przełamać, tym bardziej, że podobno w cale nie są takie trudne w przygotowaniu.
-
2011/10/14 21:29:17
Bardzo pyszne. Lubimy!:)
-
2011/10/15 15:00:01
Bardzo je lubię :) Zgrabniutkie je ulepiłaś :)
-
2011/10/17 17:16:48
wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam, zmotywowałaś mnie, zapisuję sobie link :)
-
2011/10/27 14:22:32
Wyszły Ci tak apetycznie, że az chce się sięgnąć ;]
-
Gość: Olek45, *.sbmec.pl
2011/10/27 17:09:02
Nie myślałaś, żeby spróbować swoich sił w konkursach kulinarnych? Na stronie dniherbaty.pl, można wziąć udział w konkursie skierowanym do blogerów kulinarnych, wystarczy zamieścić na stronie przepis dania i dobrać do niego herbatę. Do wygrania atrakcyjne nagrody.
-
Gość: Agnieszka, *.kielce.vectranet.pl
2012/02/23 17:15:42
O Boże Pani jest Aniołem:) ten przepis jest świetny:) właśnie pierwszy raz zrobiłam kluchy z Pani przepisu i aż mi się uszy trzęsą TAAAAAKIE dobre!!! Polecam!!!
-
2012/02/24 20:33:08
Dziękuję za tak przemiły komentarz :)
Cieszę się, że smakowały :)
-
Gość: ania, *.red-83-55-106.dynamicip.rima-tde.net
2012/12/22 00:45:43
apetycznie wygladaja,nigdy nie robilam takich kluseczek i mam ochote zrobic na Wigilie do kaczki (?),boje sie tylko ze po ugotowaniu beda sie kleily do siebie jak pierogi :/,
przy okazji Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku 2013 :)
-
2012/12/22 11:54:34
Kluski śląskie będą idealnie pasowały do kaczki :)

Żeby nie kleiły się po wyjęciu ich z wody, można polac je odrbiną oliwy lub oleju i delikatnie zamieszac, żeby olej pokrył wszystkie kluski. Wtedy na pewno nie będą się do siebie klieły :)

Do kaczki polecam jeszcze czerwoną kapustę na ciepło alba.blox.pl/2011/12/Kapusta-duszona.html

Wesołych Świąt! :)
-
Gość: kucharka ze śląska, *.dynamic.chello.pl
2014/10/14 16:02:40
> proszę nie podpisywać potrawy kluski śląskie pod kluskami z dziurką, bo to nie są kluski śląskie, tylko gorolskie, nasze są bez dziurki !