NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi ruskie

„Chyba każdy z nas chociaż jeden raz w życiu jadł takie pierogi. Ich sekretem jest dobrze przyrządzone nadzienie, które składa się z ziemniaków, białego sera i podsmażonej cebuli. Są one bardzo popularne w Polsce, jak również na Wschodzie, głównie na Ukrainie. Najlepiej podawać je z przysmażoną na złoty kolor na oliwie cebulką”

Pierogi ruskie

Składniki na 50 sztuk:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 350  g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g sera białego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

 Ciasto:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować.

Farsz:

  1. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę i smażyć na złoty kolor.
  2. Ziemniaki oraz ser biały zmielić. Przełożyć je do dużej miski. Dodać cebulę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Z ciasta wykrawać krążki, układać po około 1 łyżeczce farszu, zlepiać formując pierogi.
  4. Pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu ich na wierzch, gotować przez 2 minuty.

Pierogi ruskie, pieorgi ruskie farsz, pierogi ruskie przepis, pierogi przepis, przepis na pierogi ruskie, przepis na ruskie pierogi

czwartek, 13 października 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Bataty z kurczakiem

    Składniki: ok. 500 g batatów 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek mała gałązka świeżego rozmarynu 600 g upieczonego/usmażonego

  • Kaczka z puree ziemniaczano-dyniowym z sosem żurawinowo-malinowym

    Składniki: Kacze udka: 2 kacze udka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Puree ziemniaczano-dyniowe: 5 ziemniaków (ok. 450 g)

  • Kotlety mielone

    Składniki na 4 szt.: Kotlety mielone: 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała czerwona cebula ½ pęczka świeżej natki pietruszki 5 suszonych pomidor

Komentarze
Gość: annaz, *.tktelekom.pl
2011/10/13 14:17:19
robie dokladnie takie samo ciasto pierogowe! jest niezawodne no i pyszne :)
kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/
-
2011/10/13 17:09:44
Bardzo smaczne pierożki. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił.
Pysznie u Ciebie sie prezentują:)
-
2011/10/13 20:28:06
Uwielbiam;))