NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z łososiem

 „W zasadzie możliwości przygotowania farszu do pierogów jest nieskończenie wiele. Możemy go przygotować używając naszych ulubionych lub akurat dostępnych składników. Ja postanowiłam przygotować pierożki z farszem łososiowym. Farsz ten z dodatkiem serka sprawia iż pierogi są bardzo sycące. Doskonale nadają się na pyszny obiad”

Pierogi z łososiem

Składniki na ok. 40 szt:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g wędzonego na ciepło łososia
  • 400 g mascarpone, ricotty lub kremowego serka typu Almette
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować.

Farsz:

  1. Połączyć ze sobą łososia, serek, majonez oraz koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  2. Z ciasta wykrawać krążki, układać po około 1 łyżeczce farszu, zlepiać formując pierogi.
  3. Pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu ich na wierzch, gotować przez 2 minuty, następnie wyjąc je i polać odrobiną oliwy.

Pierogi z łososiem 

czwartek, 27 października 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/27 15:42:54
jak wykwintnie:)
-
2011/10/27 16:23:58
Bardzo pysznie wyglądają. Nie jadłam z łososiem. CHętnie bym spróbowała .